Papa Franjo otkazao susret sa Patrijarhom Kirilom
Papa Franjo i Patrijarh Kiril

Papa Franjo otkazao susret sa Patrijarhom Kirilom

Planovi za sastanak pape Franja sa ruskim patrijarhom Kirilom u Jerusalimu u junu odloženi su, rekao je Papa za argentinski list. Rojters je 11. aprila obavijestio da Vatikan razmišlja o produženju Papine posjete Libanu 12. i 13. junu za jedan dan da se može sastati sa Kirilom u Jerusalimu 14. junu.

Franjo je u razgovoru za La Nacion rekao da mu je žao što je plan morao biti "suspendovan" jer su vatikanske diplomate savjetovale da bi takav susret "mogao u ovom trenutku izazvati puno nejasnoća", piše Avaz.

Ovo je trebao da bude drugi susret, a prvi put sastali su se na Kubi 2016. godine. To je bio prvi susret nekog Pape i vođe Ruske pravoslavne Crkve od raskola između istočne i zapadne Crkve 1054. godine. Kiril (75) je otvoreno podržao rusku invaziju na Ukrajinu, čime je podijelio pravoslavni svijet i izazvao internu pobunu kakvu se ne pamti.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.