Foto: Demokrate CG

Leković pozvao

"Tužilaštvo da ispita prodaju atraktivne parcele na kojoj se nalazi ogledno dobro barske škole"

Odbornik Demokrata Bara Momčilo Leković pozvao je tužilaštvo da ispita zakonitost prodaje opštinskog zemljišta u okviru DUP-a Topolica III, a koje je dio oglednog dobra koje pripada Srednjoj stručnoj školi. Dodaje da je, parcela od skoro 30.000 metara kvadratnih prodata po znatno nižoj cijeni od tržišne, čime je kako sumnja budžet grada oštećen za nekoliko miliona eura.

Leković ističe da je, problem sa stoljetnjim maslinjacima i oglednim dobrom te škole vrhunac sage koja je započela još 2018. godine na DUP-u Topolica III.

"Bivša Vlada bavila se prodajom zemljišta na najatraktivnijem barskom DUP-u Topolica III više puta. Prvo je 2018. godine pokušavala da proda urbanističku parcelu po nevjerovatnoj cijeni od samo 92 eura po m2, da bi se, nakon otkrivanja afere od Demokrata, prebacila na susjedne nepokretnosti sa pravom raspolaganja Opštine Bar. Na naše insistiranje Opština Bar zaključkom utvrđuje početnu minimalnu cijenu zemljišta u iznosu od 380 eura po kvadratu, i postavlja je kao uslov za davanje saglasnosti. Kako je vrijednost zemljišta na ovoj urbanističkoj parceli procijenjena i od Uprave za nekretnine u iznosu od 410 e/m2, Vlada ubrzo odustaje i od ove prodaje", podsjeća on.

Dodaje da, nakon ovih neuspjelih pokušaja, Vlada zaobilazi Opštinu Bar, te konačno uspjeva i 2019. godine prodaje skoro 30 hiljada metara kvadratnih državnog zemljišta na UP1 zoni A, bloku 1, DUP Topolica III, po cijeni od samo 132 e/m2 konzorcijumu koji je dostavio ponudu.

"Kako je moguće da je najatraktivnije barsko zemljište prodato po ovako niskoj cijeni? Kako je moguće da je pandan za procjenu vrijednosti ovog zemljišta uzeta vrijednost imovine u Lučicama, Opština Budva? Kako je moguće da u Izvještaju o procjeni predmetne nepokretnosti iz 2019. stoji da će broj smještajnih jedinica za prodaju biti samo 100, da bi u izvještaju nove Vlade saznali da se planira prodaja svih 322 smještajne jedinice, što enormno podiže zaradu novom investitoru? Ako u predmetnom izvještaju o procjeni stoji da je postojećim DUP-om data mogućnost izgradnje hotelskog kompleksa maksimalnog kapaciteta do 200 mjesta, da li će prodaja 322 smještajne jedinice u praksi značiti da se u Baru neće graditi hotel već zgrade za prodaju stanova? Da li je procjenu ove vrijedne imovine radila ista Sanja Radović čiji je nalaz u sudskom predmetu protiv Miomira Mugoše, okarakterisan od SDT-a kao citiram: 'totalno pristrasan, nekompetentan i neprofesionalan'? Izvještaj je rađen u predmetu pred podgoričkim Višim sudom protiv bivšeg gradonačelnika Podgorice, koji se tereti da je prodajom opštinske zemlje kompaniji “Carine” za 165 eura po kvadratu, oštetio lokalni budžet", navodi Leković.

Prema njegovim riječima, ovakva procjena,  znači da će investitor zaraditi preko 150 miliona eura samo od prodaje.

"Umjesto za očekivanih i minimalnih 10 miliona, vrijedna državna imovina površine 27.972 m2 u centru grada, na 100 metara od mora, prodata je za samo 3.692.304 eura od čega je Opštini Bar pripalo nešto više od milion, čime je nanijeta višemilionska šteta kako Opštini tako i državi Crnoj Gori. Zbog svega toga smatramo da bi tužilaštvo trebalo da ispita kompletan proces prodaje ove vrijedne državne imovine, sagleda ulogu Vlade, Opštine Bar i njenog Predsjednika, kao i parcelizaciju nadležnih organa na osnovu koje je imovina Srednje stručne škole privatizovana i sada kako vidimo ugrožena", zaključuje Leković.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.