U ratu klanova sve češća upotreba eksploziva razorne moći
Ilustracija

MUP upozorio

U ratu klanova sve češća upotreba eksploziva razorne moći

Evidentno je da je eskalacija sukoba između organizovanih kriminalnih grupa uslovila i promjenu modusa njihovog djelovanja tako da se na meti suprotstavljenih organizovanih kriminalnih grupa nalazi sve veći broj lica bez obzira na njihovu poziciju i ulogu, a u pojedinim slučajevima meta napada su i porodice članova suprotstavljenih organizovanih kriminalnih grupa. To se navodi u Procjeni opasnosti od teškog i organizovanog kriminala u Crnoj Gori (SOCTA2021). Dokument je objavljen na sajtu Vlade, autor je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Kako se ukazuje, na ovaj način znatno se povećava broj lica – potencijalnih žrtava, što u velikoj mjeri i otežava aktivnosti organa za sprovođenje zakona na preduzimanju preventivnih mjera i radnji na sprečavanju izvršenja teških krivičnih djela.

"Dodatnu dimenziju ozbiljnosti sukoba organizovanih kriminalnih grupa daje i promjena modusa samog načina izvršenja teških krivičnih djela, koja se ogleda u sve češćem korišćenju eksplozivnih naprava jake razorne moći", piše u dokumentu. 

Tu je, kako se ističe, i izvršenje predmetnih krivičnih djela na lokacijama koje slove kao lokacije na kojima se okuplja veći broj lica.

"Što, moramo konstatovati, ukazuje na sve veću bezobzirnost", rečeno je u dokumentu. 

Prema nalazima iz SOCTA 2021, i pored brojnih aktivnosti organa za sprovođenje zakona koje su rezultirale procesuiranjem i lišenjem slobode vođa i visokopozicioniranih članova organizovanih kriminalnih grupa, registrovan je trend konstantnog jačanja njihove unutrašnje strukture.

"Kroz kontinuirano angažovanje novih članova i čvršće uvezivanje sa regionalnim i transnacionalnim kriminalnim strukturama", navodi se u dokumentu. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.