Sekstički govor mržnje se mora kriminalizovati

Sekstički govor mržnje se mora kriminalizovati

Sve izraženija pojava seksizma, rodnih stereotipa i drugih diskriminišućih ponašanja prema ženama u Crnoj Gori mora dobiti sistemski odgovor i biti adekvatno sankcionisana. Tome će doprinijeti projekat “STOP seksizmu u Crnoj Gori” koji sprovodi Institut za pravne studije, a koji za cilj ima da sprovede analizu zakonodavnog okvira i kreira predloge za izmjene pravnog okvira kojima se definiše i kriminalizuje seksistički govor mržnje kao i da razvije smjernice za eliminaciju seksizma u radu institucije Ombdusmana.

“Seksistički incidenti usmjereni prema učesnicama javnog života u Crnoj Gori nijesu rijetka pojava. Nažalost, gotovo da nema segmenta društva u kojima žene nijesu osjetile ugroženost seksističkog ponašanja, počev od ministarki u Vladi Crne Gore, predstavnica političkih partija u Skupštini Crne Gore, novinarki, liderki i aktivistkinja nevladinih organizacija“, kazao je koordinator na projektu Milorad Marković.

Marković, koji se zajedno sa saradnicima na projektu advokatom Mirkom Boškovićem i Mirjanom Ivanović sastao sa predstavnicima Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava i Ombudsmanom, ukazao je na to da istraživanja pokazuju izuzetno visok procenat onih koji su se susretali sa seksističkim sadržajima, a dominantan je i stav ispitanika da je neophodno pooštriti sankcije zbog napada koji podstiču mržnju prema ženama.

„Postojeći zakonodavni okvir – Krivični Zakonik Crne Gore, Zakon o zabrani diskriminacije, medijski zakoni, ne prepoznaju u dovoljnoj mjeri i na eksplicitan način seksistički govor mržnje, pa je nužno prepoznati pojavne oblike istog i definisati ih u skladu sa Preporukom Savjeta Evrope i na sistemski način inkriminisati, kroz prekršajnu i krivičnopravnu oblast. Na polju prevencije, ovaj projekat će staviti akcenat na aktivnosti sa institucijom Omudsmana, kroz koje će se definisati prvi set smjernica za eliminaciju seksizma u radu ove institucije“, kazao je Marković.

Značaj projekta prepoznalo je resorno Ministarstvo, a u razgovoru sa načelnicom Direkcije za krivično zakonodavstvo Ivanom Mašanović istaknut je i trenutak realizacije projekta koji se podudara sa procesom izmjena zakonodavstva od značaja za ovu oblast, a odnosi se na Krivični zakonik, Zakon o zabrani diskriminacije i set medijskih zakona.

Da je projekat neophodno realizovati saglasio se i ombudsman Siniša Bjeković koji je istakao da aktuelna dešavanja u Crnoj Gori, te brojne predstavke i predmeti kojima se oni u instituciji bave gotovo svakodnevno, govore da je seksizam pojava veoma izražena u našem društvu na koju se mora dati sistemski i efikasan odgovor.

Sagovornici su se saglasili da je paralelno sa zakonodavnim inicijativama, potrebno raditi i na jačanju svijesti i informisanju građana o neophodnosti iskorjenjivanja seksizma.

“STOP seksizmu u Crnoj Gori” dio je projekta „OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE” koji sprovodi Centar za građansko obrazovanje (CGO), u partnerstvu sa Fondacijom Friedrich Ebert (FES), NVO Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i NVO Politikon mreža, a u saradnji sa Ministarstvom javne uprave, digitalnog društva i medija i Kancelarijom za evropske integracije Vlade Crne Gore. Projekat je finansijski podržan od strane Evropske komisije, a posredstvom Delegacije EU u Crnoj Gori.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.