Katolici i protestanti danas obilježavaju Veliki petak
Ilustracija

Katolici i protestanti danas obilježavaju Veliki petak

Katolici, protestanti, anglikanci i brojne manje crkve, Uskrs će praznovati 17. aprila, a danas obilježavaju Veliki petak, dan raspeća Isusa Hrista.

Dan kada je na krstu stradao Isus Hristos najtužniji je dan u hrišćanstvu, a za katoličke vjernike, Veliki petak je dan posta i nemrsa, što potvrđuju svjedočanstva iz drugog vijeka.

To je jedini dan u godini kada nema svete mise, ali se u crkvama posle podne čita Križni put - odnosno put stradanja Hristovog. Održava se i posebna spomen-molitva - "Muke Gospodnje". Slijedi klanjanje Svetom krstu, molitva vjernika i pričešćivanje. Ne zvone zvona, nema sviranja ni pjevanja.

Katolička crkva na Veliki petak posebno spominje umiruće, stare i bolesne.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.