Hiperprodukcija magistara: Zvanje i(ili) znanje
Ilustracija

Hiperprodukcija magistara: Zvanje i(ili) znanje

Hiperprodukcijom magistara, kojih će biti preko hiljadu do kraja godine, što je drastično veći broj nego prethodnih, degradiraće se kvalitet magistarskih diploma, pa to zvanje sve će manje, čini se, podrazumijevati i znanje. Kvalitet mentorstva, takođe, mora slabiti, ističu iz Centra za građansko obrazovanje. Pojedini profesori ocjenjuju da je to posljedica nepromišljenog usvajanja Zakona o visokom obrazovanju 2017. Iz Univerziteta stiže uvjeravanje da će mentora biti dovoljno, te da nema hiperprodukcije diploma.

"S obzirom na postojeće stanje, izvjesno je da ćemo imati veću stopu magistara u državi, a sami smo svjesni da to zvanje ne mora nužno sa sobom nositi i znanje. Na taj način će se značajno degradirati kvalitet magistarskih diploma", smatra Damir Suljević iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

To povećava i broj mentora, pa Suljević problematizuje i kvalitet mentorstva. Misli i da najavljena novčana motivacija profesorima neće olakšati posao.

"Ranije je bio broj od pet studenata po mentoru, sada to ograničenje ne postoji. Što može svakako da utiče na to da i kvalitet mentorstva značajno oslabi", kazao je on za Radio CG. 

Prorektor za nastavu na Univerzitetu Crne Gore, Veselin Mićanović, smatra da mentorima neće biti nemoguće da mentorišu nad tolikim brojem kandidata.

"U pitanju je jedan veći pritisak ili obaveza na nastavnom kadru, ali ne smatram da je nemoguće izdržati i da neće obezbijediti potreban broj mentora", navodi Mićanović.

Profesorica na Prirodno-matematičkom fakultetu, Mara Šćepanović, smatra da nijesu krivi profesori i studenti, već model studiranja koji su donosili donosioci odluka, i pored upozorenja. 

"Crna Gora ne može da preslikava sisteme velikih zemalja", dodaje Šćepanović.

Podsjetimo, na završnoj godini master studija je 1.238 studenata, a na taj broj dodaje se njih još 354, koji će tu diplomu dobiti po starom sistemu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.