Ambasada Rusije upozorila Zapad na moguću destabilizaciju BiH

Potezi Šmita nelegitimni

Ambasada Rusije upozorila Zapad na moguću destabilizaciju BiH

Ambasada Rusije u Sarajevu je danas, dan pošto je visoki predstavnik u BiH suspendovao sporni zakon Republike Srpske, upozorila Zapad na „moguću destabilizaciju“ Bosne i Hercegovine za koju će Zapad biti odgovoran.

Ambasada je u saopštenju koju su prenijeli mediji, ponovila da Moskva ne priznaje njemačkog diplomatu Kristijana Šmita koji je na čelu Kancelarije visokog predstavnika UN u BiH i smatra njegove poteze nelegitimnim.

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit juče je na osnovu "bonskih ovlašćenja" poništio Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske. Šmit je novinarima u Sarajevu rekao da je taj zakon "u suprotnosti s odlukama Ustavnog suda BiH" i da je obustavio njegovu primjenu do odluke Ustavnog suda BiH, prenosi Danas.rs.

Narodna skupština Republike Srpske je 10. februara usvojila taj zakon, a predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović je 7. aprila potpisala ukaz o njegovom proglašenju.

Zakon se odnosi na nepokretnu imovinu koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, a trebalo je da stupi na snagu u četvrtak, 14. aprila.

Ambasada Rusije u Sarajevu ocijenila je odluku njemačkog diplomate kao "nelegitimnu" i zatražila da ga upravni odbor Savjeta za primjenu mira (PIC) u Bosni "poništi".

"Ako neki članovi upravnog odbora PIC nastave da popuštaju pred arbitrarnim ponašanjem Kristijana Šmita.., svu odgovornost za moguću destabilizaciju Bosne i Herzcegovine će snositi predstavnici međunarodne zajednice", upozorila je ruska ambasada u saopštenju.

Upravni odbor Savjeta za primjenu mira (PIC) u BiH pored Rusije čine i predstavnici Francuske, Italije, Japana, Kanade, Njemačke, SAD, Velike Britanije, EU i Organizacije islamske saradnje koju predstavlja Turska.

Rusija ne priznaje legitimitet njemačkog diplomate koga je PIC 2021. imenovao na mjesto visokog prestavnika, zato što, kako kaže, to imenovanje nije odobrio Savjet bezbjednosti UN.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji takođe ne priznaje legitimitet Šmita, rekao je da će sporni zakon stupiti sjutra na snagu kao što je predviđeno.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.