Crna Gora osudila zločine  u Buči

Crna Gora osudila zločine u Buči

Crna Gora pridružila se Evropskoj uniji u "osudi ruskih zločina počinjenim u Buči i drugim ukrajinskim gradovima".

"Evropska unija najoštrije osuđuje prijavljene zločine koje su počinile ruske oružane snage u brojnim okupiranim ukrajinskim gradovima, koji su sada oslobođeni. Užasavajuće slike velikog broja smrtnih slučajeva i žrtava civila, kao i uništenja civilne infrastrukture pokazuju pravo lice brutalnog agresorskog rata koji Rusija vodi protiv Ukrajine i njenog naroda", navodi se u Deklaraciji visokog predstavnika u ime EU o ruskim zločinima počinjenim u Buči i drugim ukrajinskim gradovima, prenosi RTCG.

Kako se navodi, masakri u gradu Buči i drugim ukrajinskim gradovima biće upisani u spisak zločina počinjenih na tlu Evrope.

"Ruske vlasti su odgovorne za ove zločine, počinjene dok su imale efektivnu kontrolu nad tim područjem. Oni podliježu međunarodnom pravu okupacije.

Počinioci ratnih zločina i drugih teških prekršaja, kao i odgovorni državni službenici i vojni rukovodioci će odgovarati", piše u Deklaraciji.

Takođe se navodi da Evropska unija podržava sve mjere za obezbjeđivanje odgovornosti za kršenje ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava u Ukrajini od strane ruskih oružanih snaga.

"Posebno, u potpunosti podržavamo istragu koju je pokrenuo tužilac Međunarodnog krivičnog suda o ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti, kao i rad Istražne komisije OHCHR-a. EU pomaže ukrajinskom generalnom tužiocu i civilnom društvu fokusiranom na prikupljanje i očuvanje dokaza o ratnim zločinima", navodi se u Deklaraciji.

Izražava se potpuna solidarnost sa Ukrajinom i ukrajinskim narodom.

"EU će nastaviti da čvrsto podržava Ukrajinu i hitno će unaprijediti rad na daljim sankcijama Rusiji.

Predsjednik Putin mora odmah i bezuslovno da zaustavi ovaj rat", zaključuje se u Deklaraciji.

Osim Crne Gore, Deklaraciju EU su podržale i zemlje kandidatkinje za članstvo u EU.

Sjeverna Makedonija, Albanija, kao i Bosna i Hercegovina. Takođe, osudi su se pridružile i zemlje EFTA Island, Lihtenštajn i Norveška, članice Evropskog ekonomskog prostora, kao i Ukrajina, Moldavija i Gruzija.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.