OEBS će podržati svaku legitimno izabranu vladu u CG

OEBS će podržati svaku legitimno izabranu vladu u CG

Misija OEBS-a spremna je da pruži punu podršku svakoj legitimno izabranoj Vladi Crne Gore u oblastima kojima se organizacija bavi, kazala je šefica Misije OEBS-a, NJ.E. Dominik Vag.

Vag je to kazala tokom sastanka sa poslanicom Socijalističke narodne partije Crne Gore i članicom stalne delegacije pri Parlamentarnoj skupštini OEBS-a Danijelom Đurović.

Sastanak je, kako se navodi u saopštenju SNP-a, održan juče na inicijativu Misije OEBS-a u Crnoj Gori.

Vag je, kako su kazali, upoznala poslanicu Đurović sa osnovnim aktivnostima Misije OEBS-a u Crnoj Gori, pri čemu je, kako se navodi u saopštenju, poseban akcenat stavila na reformu bezbjednosnog sektora i policije, borbu protiv organizovanog kriminala i trafikinga, podršku medijima kroz profesionalizaciju novinara, jačanje kapaciteta i nezavisnosti Javnog servisa, reformu pravosudnog sistema i poboljšanje položaja mladih u Crnoj Gori.

"Poslanica Đurović je pohvalila Misiju OEBS-a zbog velikog broja društvenih oblasti kojima se bavi i kojima doprinosi svojom aktivnom ulogom. Kao veliki problem potencirala je govor mržnje koji je sve učestaliji u crnogorskom društvu i čije su najčešće žrtve žene iz javnog života Crne Gore. Pogoršanju ove situacije, prema mišljenju poslanice Đurović, naročito je doprinijela dekriminalizacija klevete koja je sprovedena prije nekoliko godina, kao i u potpunosti neregulisana oblast društvenih medija", navodi se u saopštenju.

Iz SNP-a navode da ta partija prepoznaje, kako su kazali, veoma kompleksan trenutak u kojem se Crna Gora nalazi kao društvo, a u kojem se posebno ističe potreba za uspostavljanjem i osnaživanjem institucija.

"U tom smislu, naročito je problematična situacija sa Ustavnim sudom, koji radi na ivici kvoruma i čije nefunkcionisanje u punom kapacitetu može ozbiljno ugroziti interese države", kazali su.

Iz SNP-a dodaju da su spremni da daju adekvatan doprinos rješavanju trenutne društveno-političke krize kroz učešće u novoj Vladi, čiji će, kao je saopšteno, osnovni ciljevi biti uspostavljanje insititucija, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i definisanje seta izbornih zakona.

"Kao građanska partija prepoznali smo značaj potrebe za pomirenjem u Crnoj Gori, što smo i pretočili u Memorandum o saradnji koji smo potpisali sa GP URA i partijama manjinskih naroda", dodaju iz SNP-a.

NJ.E. Vag je, kako se navodi u saopštenju SNP-a, "izrazila spremnost Misije OEBS-a da pomogne poslanicima i institucijama u pripremi nacrta zakona iz oblasti za koje smatramo da postoji naročita potreba".

"Ona je, takođe, istakla da je Misija OEBS-a spremna da pruži punu podršku svakoj legitimno izabranoj Vladi Crne Gore u oblastima kojima se ova organizacija bavi", ističe se u saopštenju.

Iz SNP-a dodaju da je poslanica Đurović zahvalila šefici Misije OEBS-a na interesovanju i posvećenosti misije u Crnoj Gori kao i pomoći koju pruža našim institucijama.

"Đurović se nada da ćemo ubrzo svjedočiti razrješenju društveno-političke krize koja već duže vrijeme opterećuje naše građane, a SNP će tome, svakako, dati svoj maksimalan doprinos", zaključuje se u saopštenju SNP-a.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.