Radoje Zvicer/Odeljenje suda u Novom Sadu (foto: KRIK)

Tužilaštvo Srbije

" Zvicer lažni srbijanski pasoš koristio šest puta za prelazak granice"

Tužilaštvo Srbije istragom je utvrdilo da je vođa kotorskog "Kavačkog klana" Radoje Zvicer šest puta tokom 2015. godine i 2016. godine koristio lažni srbijanski pasoš za prelazak granice, piše u optužnici.

Radoju Zviceru počelo je  suđenje u novosadskom Višem sudu zbog lažne lične karte i pasoša. Ovo je jedini postupak koji se u Srbiji vodi protiv njega uprkos tome što su ga predstavnici tamošnje vlasti označili kao vođu kriminalne grupe i osobu koja priprema atentat na predsjednika države Aleksandra Vučića. Zvicer je optužen da je uticao na policajca Milenka Đukića iz Temerina da mu pomogne i obezbijedi tuđa dokumenta i lažno boravište u Novom Sadu kako bi dobio ličnu kartu i pasoš na ime Slobodan Zec, tvrdi tužilaštvo, prenosi KRIK.

Đukić je, s druge strane, optužen za to da je Zviceru omogućio da dođe do dokumenata.

Tužilaštvo tvrdi da je uvidom u policijski sistem utvrdilo da se Zec odselio u Australiju još 1998. godine, te da njegov otisak prsta, potpis i fotografija nijesu u policijskoj bazi i zato je bilo pogodno iskoristiti njegove podatke.

Zviceru je, tvrdi tužilaštvo, u periodu od 2015. godine do 2017. godine Đukić nabavio izvod iz matične knjige rođenih na ime Slobodan Zec i prijavio ga na adresi kod svog komšije u Temerinu.

Đukić je na suđenju negirao optužbe i, kako prenosi KRIK, rekao je da je stvarno mislio da prijavljuje Zeca.

„Davorin Baltić me upoznao sa Slobodanom Zecom, za kog nisam znao tada da je Zvicer. Pitali su me da li mogu da ga prijavim negde u Srbiji da bi dobio papire. Proverio sam tog Zeca, da li je osuđivan i pošto nije bio, povezao sam ga sa svojim komšijom. Nikad posle toga nisam video Slobodana Zeca niti Davorina Baltića“, rekao je danas Đukić i naveo da je saznao da je u pitanju bio Zvicer tek kada je Sektor unutrašnje kontrole pokrenuo postupak protiv njega.

Đukić tvrdi da nije znao ni da je Baltić iz kriminogene sredine, sve dok on nije ubijen u januaru 2018. godine.

Sudiji Ani Stamenić objasnio je da je Baltića upoznao preko kolege koji mu je bio komšija.

Đukić tvrdi da je komšiju Dušana Popovića upoznao sa osobom za koju je mislio da je Slobodan Zec, da mu je on dao dokumenta potrebna za prijavu prebivališta i da se tu njihova saradnja završila.

Popović je, međutim, danas svjedočio na sudu i tvrdi da nikada nije video Zeca, odnosno Zvicera.

"Rekao mi je da će da prijavi kod mene svog kolegu koji želi sa porodicom da ode ’preko’, a ja sam to shvatio kao da je kolega policajac. Nikad nisam vidio Slobodana Zeca. Meni je Milenko Đukić napravo veliki problem sa ovim, dolazi mi policija na vrata, ja ne mogu da vjerujem da mi je neko koga znam cijeli život napravio ovaj problem“, rekao je Popović.

Svjedočila je i Sanja Ševo, službenica koja je primila zahtjev za izdavanje dokumenata.

Ona tvrdi da je Zvicer sigurno pokazao ličnu kartu neke strane države sa fotografijom, jer u suprotnom ne bi ni otpočela proces izdavanja dokumenata. Istakla da se ne sjeća detalja.

Vođi "Kavačkog klana" iz Kotora sudi se u odsustvu. On se nalazi u bjekstvu pošto su za njim i Srbija i Crna Gora raspisale međunarodne potjernice.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.