Sjeverna Makedonija produžila zabranu izvoza žita i ulja

Sjeverna Makedonija produžila zabranu izvoza žita i ulja

Vlada Sjeverne Makedonije produžila je danas za jedan mjesec, do 15. mајa, zabranu izvoza pojedinih žitarica, brašna, suncokreta i suncokretovog ulja.

Ministar ekonomije Sjeverne Makedonije Krečnik Bekteši, objavio je da je Vlada  odlučila i da od 31. maja ukine carinu na uvoz jestivog suncokretovog ulja kao dodatni podsticaj za održavanje ponude na domaćem tržištu.

Prema njegovim riječima, cilj produžavanja zabrane izvoza tih životnih namirnica i ukidanje carine na uvoz suncokretovog ulja je da se održi postojeće stanje na makedonskom tržištu i spriječi mogući ozbiljni poremećaj do nove žetve, kao i rast cijena.

"Svrha ovih mjera je zaštita domaćeg tržišta i građana u vrijeme krize, kako bi se izbjeglo špekulativno djelovanje trgovaca i proizvođača i zaštitila domaća proizvodnja, domaće tržište i građani", istakao je Bekteši.

Zabrana izvoza pšenice i ječma, kukuruza, pšeničnog i ječmenog brašna, suncokretovog sjemena i ulja od suncokreta iz Sjeverne Makedonije uvedena je 11. marta.

Izvor:Danas.rs

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.