Može li Putin odgovarati za ratne zločine?
Vladimir Putin

Može li Putin odgovarati za ratne zločine?

Američki predsjednik Džo Bajden pozvao je 4. aprila na krivično gonjenje ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog ratnih zločina u Ukrajini. Povod za ovu izjavu bilo je otkrivanje masovnih grobnica u gradiću Buča u blizini Kijeva.

U ovom mjestu su ubijeni civili, a ukrajinski zvaničnici kažu da su upucani iz neporesredne blizine, mučeni i da su im ruke bile vezane.

Da li je ciljanje civila ratni zločin?

Da. Međunarodni krivični sud u Hagu definiše ratne zločine kao "teške povrede" Ženevskih konvencija poslije Drugog svjetskog rata, koje propisuju humanitarne zakone koje treba poštovati u ratu. Napad na legitimne vojne ciljeve gdje postoje civilne žrtve takođe krši konvenciju, kažu pravni stručnjaci.

fc5ec13a

Foto: Beta/AP

Zamjenik gradonačelnika Buče rekao je da je 50 stanovnika ubijeno od strane ruskih trupa.

Pogubljenje civila predstavlja "suštinski ratni zločin", rekao je Džonatan Hafec, stručnjak za međunarodn krivično pravo i nacionalnu bezbjednost na Pravnom fakultetu Univerziteta Seton Hol.

Rusko ministarstvo odbrane poriče da je gađalo civile tokom "specijalne vojne operacije" u Ukrajini i ističu da su snimci i fotografije na kojma se vide tijela u Buči "još jedna provokacija" ukrajinske vlade, prenosi Euraktiv.

Kako će istražitelji prokupiti dokaze?

Istražitelji će posjetiti mjesta kao što je Buča i intervjuisati svedoke kako bi izgradili slučaj, rekli su stručnjaci.

Džejms Goldston u Njujorku, izvršni direktor organizacije za ljudska prava Inicijative za pravdu otvorenog društva, rekao je da će slike i izvještaji iz Buče omogućiti istražiteljima u Ukrajini da brzo prate preživjele nekih od navodnih zločina.

Ukrajinske snage zarobile su neke ruske vojnike, što je jedan put za dobijanje dokaza. Neki eksperti su, međutim, rekli da bi tužioci mogli da imaju problema da pribave dokaze iz aktivne ratne zone zbog zabrinutosti za bezbjednost i svedoke koji bi mogli da budu zastrašeni ili da nerado govore o onome što su preživjeli.

Izgradnja slučaja protiv Putina i drugih zvaničnika

Za većinu optužbi za ratne zločine, istražitelji moraju da imaju namjeru, a krivica optuženog mora biti dokazana van sumnje, kažu stručnjaci.

Aleks Vajting, gostujući profesor na Pravnom fakultetu Harvarda, rekao je da će najnovije fotografije olakšati krivično gonjenje.

"Postavlja se pitanje ko je odgovoran i koliko to visoko ide", rekao je on.

Tužilac bi mogao da iznese dokaze da je Putin ili neki drugi lider počinio ratni zločin tako što je direktno naredio protivzakoniti napad ili da je znao da se zločini čini, a da nije preduzeo ništa da ih spriječi.

Eksperti kažu da je prerano reći da li su akcije u Buči bile dirigovane sa najviših nivoa ruske vlade, ali da ako se slična zvjerstva počine i drugim djelovima Ukrajine, to bi moglo da ukazuje na politiku ili smjernice najviših zvaničnika.

Može li biti suđenja u odsustvu?

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda (MKS) Karim Kan rekao je 28. februara da je otvorio istragu o ratnim zločinima nakon invazije. Iako Ukrajina i Rusija nijesu članice suda, Ukrajina je ranije odobrila istragu iz 2013. godine, koja uključuje i rusku aneksiju Krima.

MKS će izdati naloge za hapšenje ako tužioci pokažu "razumne osnove" da vjeruju da su počinjeni ratni zločini.

Međutim, ni Rusija ni Ukrajina nijesu članice suda, Moskva ne priznaje tribunal i gotovo je izvjesno da će odbiti saradnju.

Svako suđenje bi se odlagalo sve dok optuženi ne bude uhapšen, jer MKS ne može suditi nekome u odsustvu ili ko nije fizički u pritvoru. MKS još uvijek može da istražuje i izdaje naloge za hapšenja.

"Sama činjenica o javnoj optužnici može djelovati na stigmatizaciju optuženog i može stvoriti pritisak koji bi vremeno mogao da dovede do hapšenja", rekao je Goldston.

Osim MKS, mogao bi se osnovati poseban tribunal poput onih koji su osnovani da procesuiraju ratne zločine počinjene tokom balkanskih ratova ranih 1990-tih i genocida u Ruandi 1994. godine.

Malo je vjerovatno da će Tribunal održavati bilo kakva suđenja bez pritvorenih optuženih, pošto su suđenja u odsustvu zabranjena u međunarodnom pravu, rekla je Rebeka Hamilton, profesor prava na Američkom univerzitetu.

Koliko dugo može trajati krivično gonjenje?

Pravni stručnjaci kažu da optužnice za ratne zločine mogu doći za samo tri do šest mjeseci, ali procesuiranje slučaja može trajati godinama.

Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju trebalo je dvije godine da izvuče osuđujuću presudu po svojoj prvoj optužnici, navodi se na njegovom sajtu.

Taj tribunal je optužio prvog šefa države, tadašnjeg jugoslovenskog predsjednika Slobodana Miloševića 1999. godine, a priveli su ga tek 2001. godine. Suđenje mu je trajalo od 2002. pa sve do trenutka kada je preminuo u Hagu 2006. godine.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.