Sindikat medija: Neslaganje sa izvještavanjem ili uređivačkom politikom ne može biti alibi za ovakve i slične napade

Sindikat medija: Neslaganje sa izvještavanjem ili uređivačkom politikom ne može biti alibi za ovakve i slične napade

Sindikat medija Crne Gore najoštrije je osudio napad na novinarsku ekipu Gradske Televizije juče u Grblju i pozvao nadležne organe da identifikuju i procesuiraju vinovnike ovog incidenta.

"Vrijeđanje i maltretiranje novinara/ki s ciljem da se spriječi izvještavanje je neprihvatljivo i ovo je samo još jedan u nizu ovakvih slučajeva u posljednje vrijeme u Crnoj Gori. Na meti su novinari/ke i medijski radnici/ce iz različitih medija, sa različitim uređivačkim politikama. Neslaganje sa izvještavanjem ili uređivačkom politikom ne može biti alibi za ovakve i slične napade. Zbog toga Sindikat medija još jednom ponavlja da svim novinarima/kama mora biti omogućeno da slobodno izvještavaju i da nadležni moraju zaustaviti i kazniti bilo koji vid pritiska, od koga god da dolazi", naveli su u reagovanju.

Podsjećaju da su krajem prošle godine usvojene i izmjene Krivičnog zakonika u cilju jače krivično-pravne zaštite novinara/ki i tokom obavljanja novinarskih zadataka.

"Stoga se nadamo da će ovakvih slučajeva biti manje ali i apelujemo na nadležne organe da svaki slučaj ozbiljno shvate i dovedu do kraja", zaključuju.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.