Ptičiji grip prijeti da uništi pelikane na Skadarskom jezeru
Pelikani na Skadarskom jezeru ugroženi

"Niježni div sa Pančevih oka ugrožen"

Ptičiji grip prijeti da uništi pelikane na Skadarskom jezeru

Pojava ptičjeg gripa među pelikanima na Skadarskom jezeru veoma je zabrinula ekologe koji se već osam godina grčevito bore da obnove populaciju ove ugrožene vrste. Strahuju da bi ova zaraza mogla da uništi i onako mali broj ovih ptica koje su simbol tog nacionalnog parka.

Iz Centra za proučavanje i zaštitu ptica za Portal RTCG, ističu da je situacija na jezeru više nego alarmantna. Naglašavaju da priča o ptičijem gripu ne smije biti svedena na isključivi rizik prelaska na domaću živinu.

"Gubitak pelikana za našu državu novčano je nemjerljiv, a njihov opstanak nema cijenu. Očekujemo od svih relevantnih institucija da ovom problemu pristupe ozbiljno, kako bi širenje sveli na najmanji mogući nivo", naglašavaju u CZIP-u.

Do sada je registrovano uginuće 10 jedinki pelikana.

Bojan Zeković iz CZIP-a je naveo da su pelikani vrsta koja zahtijeva zaštitarske mjere, koje i jesu na djelu dugi niz godina, i kod nas i u drugim dijelovima svog rasprostranjenja.

"Pelikan je posebno pogođen ptičijim gripom, to pokazuju posljednji slučajevi. Zaraza je registrovana i u okruženju, Albaniji, a posebno Grčkoj, gdje je nažalost uginulo 1.800 jedinki. Grip je usmrtio više od polovine njihove populacije i to u rasponu od manje od dva mjeseca. Moguće je da smo na pragu sličnih dešavanja. U Grčkoj je pogođena kolonija na kojoj gnijezdi 17% svjetske populacije. Možete da zamislite razmjere ovih gubitaka, kad je dovoljno 1% svjetske ili regionalne populacije neke vrste na nekom mjestu, da bi se zaštitilo to mjesto", objašnjava Zeković.

Kako je dodao, poslije godina rada i truda na oporavku ove vrste, sve može da se vrati na početak, čak i gore.

Virus najviše pogađa ptice vodenih staništa stoga je i najveći rizik po njih.

Iz CZIP-a ističu da je u opasnosti ikona Skadarskog jezera, nježni bijeli div sa Pančevih oka, najuspješnija priča o zaštiti prirode u zemlji. Naime, francuska NVO "Noe" u saradnji sa CZIP-om i nadležnim državnim organima, od 2013. godine sprovodi program zaštite ovih ptica i uspjeli su da u ovom crnogorskom rezervatu povećaju broj pelikana. Trenutno se kolonija od oko 300 jedinki bori za opstanak i zbog porasta krivolova riba.

Kako objašnjavaju, iako pelikani nijesu primarno cilj krivolovaca, agregati sa kojima izlovljavaju ribu, uznemiravaju i plaše ptice, koje se podižu sa jaja i po nekoliko puta napuštaju gnijezda, zbog čega je od početka godine bilo više pokušaja gniježđenja, ali bezuspješno.

"Očekujemo ozbiljnu reakciju institucija i kada je u pitanju zaštita divljih ptica, jer je upravo to ono što je nenadoknadivo. Njihova vrijednost je nemjerljiva i upravo od njih, pored ostalog, zavisi da li će neko područje biti zaštićeno ili ne. Naša vodena, močvarna staništa na kojima prijeti opasnost su zaštićena nacionalno, ali i internacionalno. Tako da ozbiljna reakcija i spremnost da se brzo reaguje je zapravo i obaveza", naglašava Zeković.

U CZIP-u očekuju da Nacionalni parkovi Crne Gore formiraju tim koji će 24 časa patrolirati svim djelovima jezera, gdje su prisutni pelikani kako bi se na vrijeme, a u saradnji sa stručnim službama uklanjale uginule jedinke.

Napominju da se prilikom patroliranja i izuzimanja jedinki iz prirode maksimalno poštuju pravila zaštite na radu i zdravlja zaposlenih lovočuvara, kao i da se komunicira sa građanima, kako bi prijavili svaku pronađenu i uginulu jedinku sa preciznim instrukcijama o lokalitetu pronalaska i obezbjeđenju mreže dostavljača i saradnika za uklanjanje stradalih jedinki.

"Ptičiji grip ne pogađa samo koke kako to naše Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede doživljava, već je ozbiljna prijetnja za biodiverzitet Crne Gore, naročito za globalno ugroženu gnjezdaricu koja počinje da gubi svoju bitku za opstanak", poručuju u CZIP-u.

Iz Uprave za bezbjednost hrane, ističu da su juče dobili informaciju o uginuću još nekoliko pelikana na istoj lokciji rezervatu Pančeva oka.

"Kolege iz laboratorije su obavijestile da je potvrđena avijalna influenca, a sada se radi na utvrđivanju o kojem tipu virusa N1 se radi", kazala je savjetnica u Upravi Mevlida Hrapović.

Kako je dodala još nije zabilježeno da se zaraza prenosi sa čovjeka na čovjeka, a mjere koje su donijeli su u cilju sprečavanja prenošenja sa ptica na čovjeka.

"Potrebno je da svi pokažu povećanu svijest o opasnosti od ove zaraze i povedu računa o higijeni", kazala je Hrapović.

U cilju sprečavanja širenja zaraze Ministarstvo poljoprivrede šumarsta i vodoprivrede je zabranilo ulov na Skadarskom jezeru.

U Nacionalnim parkovima Crne Gore ističu da sve što oni mogu da urade je da poštuju mjere koje je donijela Uprava za bezbjednost hrane. Napominju da su u stalnom kontaktu sa nadležnima iz te institucije, kako bi iz dana u dan korigovali mjere.

Objašnjavaju da prilaz tim pticama mora biti uz odgovarajuću opremu, skafandere, koje njihovi zaposleni nemaju, tako da jedino što im preostaje je da slušaju preporuke nadležnih inspektora i veterinara.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.