Vladika Grigorije: Što prije čovjek postane svjestan činjenice da se niko drugi neće pokrenuti za njega prije će otkriti svu slobodu svijeta koju mu je Bog dao

Sve više uviđam da je istinita ona riječ da smo sami sebi najveći neprijatelji, jer ono što možemo sami sebi da učinimo rijetko može neko drugi, ma koliko bio neprijateljski nastrojen prema nama i ma koliko bio zlonamjeran, napisao je danas putem Instagrama Vladika Diseldorfski i cijele Njemačke Grigorije.

"A sami sebi postajemo neprijatelji i kamen spoticanja najčešće tako što prenebregavamo jednu veoma važnu činjenicu – da smo jedini odgovorni za svoj život, o kojem god njegovom aspektu da je riječ, i da niko neće moći da nas spase i da nam pomogne, koliko god nam pružao ruku, ako se sami ne pokrenemo i ne preuzmemo odgovornost za svoje postupke i, u konačnici, za posljedice koji ti postupci, ili njihovo odsustvo, donose", naveo je Vladika Grigorije.

Dodaje da je uvijek lakše prebaciti krivicu na drugoga, na vidljive i nevidljive sile, na sistem, horoskop, lošu sreću, vremenske prilike ili pak Boga, koji, uzgred rečeno, ostavlja punu slobodu čovjeku.

Poručuje da čak i ako srljamo u propast, Bog nas neće zaustaviti, da ne naruši slobodu koju nam je dao.

"Dakle, ne očekujmo čudo ili spasioca, ma o čemu da se radi, jer najvećim dijelom je do nas. Zato ne prebacujmo krivicu na druge zbog onoga što isključivo ili u velikoj mjeri zavisi od nas. Umjesto toga, uzmimo život u svoje ruke, jer nema ko drugi to da učini. A sve i da ima, bez našeg truda i doprinosa taj drugi ne bi mogao bogzna šta da uradi", istakao je Vladika Grigorije.

Dodaje da merijetko u posljednje vrijeme na svom profilu, ovdje na Instagramu, čita i ovakve komentare: "Pomozi, vladiko“, "Pričaj nam, vladiko“,"Uradi ovo ili ono, vladiko“...

"Mogu ja pričati unedogled, ali ako onaj drugi ne čuje i, još važnije, ako nije spreman da se pokrene, uzalud su sva moja pričanja i trabunjanja. Što prije ove činjenice osvijestimo, život će nam postati lakši, a ako ništa drugo, biće rasterećen od uzaludnih očekivanja i jalovih nadanja koja polažemo u druge ljude. I postaće, vjerujem, mnogo produktivniji i uspješniji, otkrivajući pred nama neizmjerni potencijal mogućnosti i prilika koje možemo ostvariti, samo ako im krenemo u susret...", zaključio je Vladika Grigorije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.