Osobe koje nose naočare imaju manji rizik od zaraze koronavirusom
Ilustracija

Osobe koje nose naočare imaju manji rizik od zaraze koronavirusom

Osobe koje redovno nose naočare imaju umjereno manji rizik od zaraze kovidom-19, dok kontaktna sočiva nisu pružila dodatnu zaštitu, prema velikoj studiji koja naglašava važnost oka kao puta za infekciju koronavirusom.

Više od 19.000 učesnika u studiji "Virus Watch“ u Engleskoj i Velsu odgovorilo je na upitnik o upotrebi naočara i kontaktnih sočiva.

Počevši od juna 2020., učesnici su nedeljno izvještavali o svom statusu kovida-19, a više od 11.000 je davalo mjesečne uzorke krvi kako bi pokazalo da li su bili zaraženi koronavirusom ili ne.

Nakon što su uzeli u obzir druge faktore rizika, istraživači su otkrili 15 odsto manji rizik od infekcije za one koji su prijavili da uvek nose naočare u poređenju sa onima koji nikada nisu nosili naočare, prenosi Reuters.

Zaštitni efekat je smanjen kod onih koji su rekli da njihove naočare ometaju nošenje maski, a nije primijećen zaštitni efekat za one koji nose kontaktna sočiva, prema izvještaju objavljenom u početkom ove nedelje na medRxiv, prije stručne recenzije.

"Zaštitno nošenje naočara trebalo bi da se smatra dijelom širih strategija za sprječavanje prenošenja infekcije u zajednici i može da bude dragocjeno za razmatranje u slučaju budućih pandemija i u zanimanjima sa visokom izloženošću, uključujući zdravstvenu zaštitu", rekli su istraživači.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.