Vašington uveo nove sankcije Putinovoj i Lavrovovoj porodici
BBC

Bajden: Rusija će platiti ozbiljnu i momentalnu cijenu zbog zločina u Buči

Vašington uveo nove sankcije Putinovoj i Lavrovovoj porodici

Washington je uveo nove sankcije ruskim bankarskim institucijama te rodbini Vladimira Putina i Sergeja Lavrova.

Sjedinjene Američke Države uvele su novi paket sankcija Moskvi, koje uključuju zabranu bilo kakvog američkog investiranja u Rusiju, a novim mjerama obuhvaćene su i Putinove kćerke, kao i supruga i kćerka Sergeja Lavrova, te članovi Vijeća sigurnosti Ruske Federacije.

Ovim paketom obuhvaćene su i dvije banke u Rusiji, najveća ruska finansijska institucija Sberbanka i i najveća ruska privatna banka Alfabanka. Sberbank drži gotovo jednu trećinu ukupne imovine ruskog bankarskog sektora i apsolutno je ključna za rusku ekonomiju, navodi se iz Bijele kuće.

Visoki zvaničnik američke administracije rekao je da ukoliko Putin bude promijenio kurs prema Ukrajini sankcije bi mogle postepeno da se ukidaju, javlja Rojters.

“Rusi će biti prisiljeni da se vrate u sovjetski životni standard iz 80-ih”, rekao je zvaničnik.

Američki predsjednik Džo Bajden povezao je danas nove sankcije prema Rusiji sa, kako je naveo, “zločinima u ukrajinskom gradu Buči”.

“Jasno sam stavio do znanja da će Rusija platiti ozbiljnu i momentalnu cijenu zbog zločina u Buči”, naveo je na Twitteru.

I made clear that Russia would pay a severe and immediate price for its atrocities in Bucha. Today, along with our Allies and partners, we’re announcing a new round of devastating sanctions. https://t.co/LVqTDIOSvz

— President Biden (@POTUS) April 6, 2022

Druge akcije

Kako javlja reporter Al Džazire Ivica Puljić, iz Bijele kuće je saopšteno da su Sjedinjene Američke Države, sa G7 i Evropskom unijom, nastavile nametati ozbiljne i trenutne ekonomske gubitke Putinovom režimu zbog njegovih zločina u Ukrajini, uključujući Buču.

“Stručnjaci predviđaju da će se ruski BDP ove godine smanjiti za 15 posto, čime će biti izbrisani gospodarski dobici u posljednjih petnaest godina. Inflacija već raste iznad 15 posto, a predviđa se da će se ubrzati još više. Više od 600 firmi iz privatnog sektora već je napustilo rusko tržište. Lanci nabavke u Rusiji su ozbiljno poremećeni. Rusija će vrlo vjerovatno izgubiti status velike ekonomije i nastaviće dugi pad u ekonomsku, finansijsku i tehnološku izolaciju.”, stoji u obrazloženju sankcija, javlja Puljić.

Dodaje i da je saopšteno da SAD najavljuju i druge akcije, “u Parizu imaju ljude gdje skupljaju materijal za suđenje, ne znamo hoće li biti Nurnberg stil, ali prikupljaju dokaze”.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.