Delegacija EU: Crna Gora izgubila skoro 760 hiljada eura jer ga nije koristila na vrijeme
RTCG

Donijeće posebnu odluku Komisije kojom se usvaja Program IPARD III Crne Gore

Delegacija EU: Crna Gora izgubila skoro 760 hiljada eura jer ga nije koristila na vrijeme

Program IPARD III Crne Gore dostavljen je Evropskoj komisiji 24. marta ove godine i trenutno je u proceduri procjene, kazali su za Portal RTCG iz Delegacije Evropske unije (EU) u Podgorici. IPARD fond je pretpristupni program Evropske unije. To je najkompletniji program za ruralni razvoj preko koga je moguće odjednom dobiti podršku za više različitih vrsta investicija. U vezi IPARD-a II, iz Ambasade EU objašnjavaju da je Crna Gora na kraju 2021. godine izgubila 759.662,60 eura, jer ta sredstva nijesu utrošena na vrijeme.

Evropska komisija usvojila je i objavila 23. marta ove godine IPARD program za ruralni razvoj u okviru IPA u kome se Crna Gora ne pominje. Interesovalo nas je zašto Crna Gora nije obuhvaćena i ima li šanse da se to promijeni u doglednoj budućnosti, pa smo poslali pitanja Delegaciji EU.  

"Četiri usvojena programa IPARD III (Albanija, Sjeverna Makedonija, Srbija i Turska) dostavljena su Evropskoj komisiji još krajem prošle godine. Interne konsultacije i procedure razmatranja u Komisiji, koje uključuju i razmatranje od eksperata iz zemalja članica EU na Odboru za Ipu III, zahtijevaju određeno vrijeme. Iz tog razloga je Komisija usvojila ove programe 9. marta 2022. Program IPARD III Crne Gore dostavljen je Evropskoj komisiji 24. marta 2022. i trenutno je u proceduri procjene. Kada se pozitivno okonča proces procjene i razmatranja, uključujući i na Odboru za IPA III, biće donijeta posebna odluka Komisije kojom se usvaja Program IPARD III Crne Gore. U slučaju pozitivnog ishoda svih razmatranja, očekujemo da će program biti usvojen do kraja maja", izjavili su iz Delegacije EU.

Što se tiče ocjene EU revizora u vezi stanja u Agenciji za plaćanje, posebno ocjena spremnosti službenika u agenciji, Iz Delegacije su kazali da su trenutno Crnoj Gori povjereni zadaci implementacije budžeta za tri programske mjere IPARD II.

To su, kako su rekli, M1, investicije u fizički kapital poljoprivrednih gazdinstava, M3, investicije u fizički kapital vezano za preradu i marketing poljoprivrednih i ribljih proizvoda i M7, diverzifikacija poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja.

"Dok je akreditacija za sprovođenje M1 i M3 puna, za M7 je uslovna. Uslovna akreditacija za M7 znači da postoje određeni uslovi koje treba ispuniti prije pune implementacije ove mjere. U tu svrhu, postoji Akcioni plan koji su izradila nacionalna IPARD tijela, a koji uključuje relevantne mjere koje je potrebno preduzeti. Nakon njegove realizacije, revizori EK mogu ukinuti uslove na M7. Ti uslovi se uglavnom odnose na postojanje dovoljnog i kvalifikovanog osoblja u strukturama, čime se obezbjeđuje pravilna implementacija programa", poručili su iz Delegacije EU.

Postoje stroga pravila za korišćenje ovih sredstava. Godišnje alokacije se mogu koristiti do tri godine kasnije. Trenutno uplaćena sredstva IPARD II iznose 8,5 miliona eura, dok je ugovoreno 18,9 miliona eura. Crna Gora je na kraju 2021. godine izgubila 759.662,60 eura, jer ova sredstva nisu utrošena na vrijeme", zaključili su iz Delegacije EU.

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.