Način kako povratiti samopoštovanje i zašto je to važno
Doktok

Način kako povratiti samopoštovanje i zašto je to važno

Samopoštovanje je znati da ste vrijedni i da se prema sebi ponašate u skladu sa tim.

Poštovanje sebe je prvi korak ka razumijevanju da zaslužujete ljubav, pažnju i mogućnosti kao i svi drugi.

– Naš nivo samopoštovanja djeluje skoro kao nacrt koji upućuje druge kako da se sarađuju sa nama - kaže Džejm Zakerman, licencirani klinički psiholog iz Filadelfije.

"Kada razvijemo zdrave recipročne odnose, nalazimo se okruženi onima koji nas poštuju, podržavaju i tretiraju nas onako kako želimo da nas tretiraju", kaže on.

Šta je samopoštovanje?
Samopoštovanje je ljubav prema sebi i pažnja prema sebi. To je rezultat toga da ostanete vjerni svojim vrijednostima i nijeste spremni na kompromis.

Što se više bavite ponašanjima koja su u skladu sa vašim vjerovanjima i vrijednostima, to ćete se više osjećati ispunjeno i samopouzdano. Ovo će zauzvrat poboljšati vaš osjećaj blagostanja, kaže Zuckerman.

Poštovanje sebe takođe sprječava da poredite sebe i svoj život sa drugim ljudima. Ovo može biti posebno važno u današnjem digitalnom svijetu.

„Samoupoređivanje je rasprostranjeno na platformama kao što su Instagram i TikTok“, kaže Zakerman.

„Kada imamo nizak nivo samopoštovanja, skloni smo da se uključimo u više društvenog poređenja, zbog čega se osjećamo lošije, nedovoljno dobro, i minimiziramo naša dostignuća.

U svojoj suštini, samopoštovanje je oblik brige o sebi.

„Kada neko ima samopoštovanje, prihvata sebe i vjeruje da zaslužuje da pripada svijetu“, kaže Divja Robin, psihoterapeutkinja iz Njujorka.

„Mi smo ožičeni da želimo vezu i osjećaj pripadnosti, tako da je pripadnost sebi i prihvatanje nevjerovatno važno i za psihološko zdravlje, pišu Novosti.magazin. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.