SAD uvele nove sankcije Rusiji – na meti i Putinove ćerke i porodica Lavrova

SAD uvele nove sankcije Rusiji – na meti i Putinove ćerke i porodica Lavrova

Bijela kuća je objavila nove sankcije protiv članova ruske elite, među kojima su i odrasle ćerke ruskog predsjednika Vladimira Putina i žena i ćerka ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, objavio je CNN.

Na meti sankcija koje su uslijedile poslije stravičnih slika iz ukrajinskog grada Buče, su i ruske finansijske institucije.

„Danas smo dramatično povećali finansijski šok uvodeći potpunu blokadu ruskih najvećih finansijskih institucija, Zberbanku, i njenu najveću privatnu Alfa banku“, rekao je viši zvaničnik Bijele kuće novinarima.

Zberbank drži skoro trećinu ukupnog ruskog bankarskog sektora, ukazao je taj neimenovani zvaničnik, dodajući da su SAD sada u poptunosti blokirale "više od dvije trećine ruskog bankarskog sektora".

Takođe, naveo je taj američki zvaničnik "u saradnji sa G7 i EU sad su objavile zabranu novih investicija u Rusiji". To će stupiti na snagu izvršnim nalogom koji će potpisati američki predsjednik Džozef Bajden.

Administracija SAD će takođe uvesti novi set sankcija za pripadnike ruske elite i članove njihovih porodica, uključujući Putinove ćerke Mariju Putin i Katerinu Tihonovu, kao i za pripadnike ruskog Saveta bezbjednosti, uključujući i bivšeg predsjednika i premijera Dmitrija Medvedeva i premijera Mihaila Mišustina. SAD su već uvele sankcije protiv više od 140 oligarha i pripadnika njihovih porodica, i za preko 400 ruskih vladinih zvaničnika, rekao je američki zvaničnik.

SAD će uvesti i potpunu blokadu za glavne ruske državne kompanije, koje će sjutra objaviti Ministarstvo finansija. Neimenovani američki zvaničnik takođe je podsjetio da je Ministarstvo finansija SAD juče blokiralo Rusiju da plaća dugove u dolarima koji se nalaze u američkim bankama.

"Čak i autokrata poput Putina ima društveni ugovor sa ruskim narodom. On im je oduzeo slobodu u zamjenu za obećanje stailnosti, a nije im dao stabilnost. Pravo pitanje nije šta možemo da uradimo i kada će to imati efekta. Pravo pitanje je: Šta je ovde kraj za Putina? Za šta on igra? Ovo vrlo jasno postaje neuspjeh za njega i u nekom momentu će morati da prizna tu realnost", kazao je američki zvaničnik.

Zašto su na meti sankcija i Putinove ćerke?

Na pitanje zašto su na meti sankcija i Putinove ćerke, američki zvaničnik je rekao da je to zato što vjeruju da ruski predsjednik krije na njihovo ime neku imovinu.

Ne iznoseći detalje o tome koja Putinova imovina bi mogla biti na ime Marije Putin i Katerine Tihonove, taj zvaničnik je kazao da je ta praksa uobičajena kod pripadnika ruske elite.

"Imamo razloga da vjerujemo da Putin i mnogi njegovi saradnici i oligarsi kriju svoje bogatstvo, svoju imovinu preko članova porodica, koji su svoju imovinu i bogatstvo plasirali u finansijski sistem SAD, ali i u mnoge druge dijelove svijeta... Vjerujemo da je mnoga Putinova imovina skrivena kod članova njegove porodice, i zato su i oni na meti", poručio je taj zvaničnik.

Ruske sankcije Rusiji nijesu stalne i mogu da budu povučene ako Moskva promijeni kurs u Ukrajini, dodao je on.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.