Apel poslovnoj zajednici da donacijama olakša položaj ukrajinskih izbjeglica

Apel poslovnoj zajednici da donacijama olakša položaj ukrajinskih izbjeglica

Delegacija Evropske unije i Privredna komora Crne Gore pozvale su poslovnu zajednicu da se priključi akciji pomoći ukrajinskim izbjeglicama u Crnoj Gori, tokom sastanka održanog 6. aprila u Privrednoj Komori.

Na sastanku predsjednice Privredne komore Crne Gore dr Nine Drakić i šefice delegacije EU Oane Kristine Pope ocijenjeno je da Crveni krst radi svoj posao na zbrinjavanju oko 6.000 izbjeglih iz ratom zahvaćene Ukrajine, ali je potrebna podrška u obezbjeđivanju osnovnih životnih namirnica, te opreme i hrane za bebe.

Drakić je istakla da je Privredna komora uz pismo podrške uputila  i finansijsku pomoć kolegama iz ukrajinske Privredne komore, te da će dalje angažovano djelovati kako bi podstakla kompanije da u što većoj mjeri podrže aktivnosti našeg Crvenog krsta.

Zaključeno je da je Privredna komora spremna da pruži logistiku za podršku koju bi opredijelili crnogorski privrednici, uz podsjećanje da kanali pomoći već funkcionišu posredstvom ukajinske Ambasade u Podgorici i Crvenog krsta Crne Gore.

Tokom razgovora je razmatran uticaj aktuelne globalne krize na ekonomska kretanja u Crnoj Gori. Istaknuta je neohodnost brze reakcije donosilaca odluka i deblokada instituitucija, kako bi se negativni efekti krize, koji se prije svega ogledaju u rastu cijena na tržištu, ublažili u interesu crnogorske privrede  i građana - navodi se u saopštenju.

Ambasadorka Popa je apostrofirala da izazove sa kojima se susrijeće Crna Gora dijele sve evropske države, te da je raduje evidentan oporavak crnogorske ekonomije u odnosu na početak pandemije.

Sagovornice su, kako se navodi, razgovorale i o važnosti kreiranja robnih rezervi da bi se amortizovale nestabilnosti na  tržištu, kao i o izazovima zbog trenutno onemogućenog uvoza brašna iz Srbije.

Poseban osvrt napravljen je na temu realizacije zajedničkih projekata Crne Gore i sistema EU podrške.

Ambasadorka Popa istakla je da je Privredna komora važan partner u evropskom integracionom procesu Crne Gore i značajan činilac ekonomskog razvoja.

S tim u vezi, predsjednica Drakić je istakla da je podrška prije svega potrebna proizvodnom sektoru, koji je preduslov diversifikacije i održivog ekonomskog razvoja. Naglasila je i da je kvalitetna infrastruktura važna pretpostavka u ovom procesu, i posebno apostrofirala potrebu unapređenja konkurentnosti Luke Bar.

Ocjenjeno je da je malim i srednjim preduzećima potrebna pomoć i u procesu digitalne transformacije, kao i u sprovođenju Zelene agende.

Tokom sastanka najavljeno je održavanje drugog Sajma EU projekata koji organizuju Privredna komora Crne Gore i Kancelarija za evropske integracije, te proslave Dana Evrope u organizaciji EU.

U radu sastanka učestvovali su i predstavnici EU kancelarije Ana Stanišić Vrbica i Domagoj Denačić, generalni sekretar Privredne komore MItar Bajčeta, Dragoljub Bulatović, savjetnik predsjednice Privredne komore, te direktorica Sektora za projekte Tanja Radusinović.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.