Grčka paralisana: Štrajk zbog poskupljenja i niskih cijena
Ilustracija

Grčka paralisana: Štrajk zbog poskupljenja i niskih cijena

Javne službe i pomorski, željeznički i gradski saobraćaj paralisani su u Grčkoj kao odgovor na poziv sindikata na 24-časovni štrajk iz protesta zbog skoka cijena i niskih plata.

Okupljanja su organizovana u Atini i drugim gradovima da bi se zatražilo povećanje plata i podrška bolnicama pogođenim zbog pandemije, navodi u saopštenju sindikat javnog sektora Adedi (Adedy).

Privatni sindikat GSEE, najveći u zemlji, takodje traži povećanje plata ukazujući na porast cijena, siromaštvo i nejednakost.

Opšti štrajk nije pogodio aerodrome u zemlji.

Kao i druge evropske zemlje Grčka je suočena sa skokom cijena od prošle godine, a naročito od početka ruske invazije u Ukrajini 24. februara.

Potrošačke cijene u Grčkoj su ponovo skočile u februaru za 7,2 odsto na godišnjem nivou, u odnosu na 6,2 odsto prethodnog mjeseca što je rekord za Grčku od usvajanja eura 2001. godine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.