Konjević: Novović da hitno ispita zakonitost odluke da EPCG namiri 10,9 miliona eura gubitka CEDIS-a
Raško Konjević

Konjević: Novović da hitno ispita zakonitost odluke da EPCG namiri 10,9 miliona eura gubitka CEDIS-a

Predsjednik SDP Raško Konjević uputio je pismo Glavnom specijalnom državnom tužiocu Vladimiru Novoviću, kojim ga poziva da u što je moguće kraćem roku ispita zakonitost postupka vezano za odluku EPCG da u iznosu od 10,9 miliona eura izmiri finansijske gubitke kompanije CEDIS.

U obraćanju Konjević navodi da je Vlada Crne Gore saglasnost za takvu odluku, bez predloga resornog Ministarstva kapitalnih investicija, donijela na elektronskoj sjednici, u kasnim većernjim satima i iza leđa javnosti.

“Povodom takve odluke javno je otvoreno više pitanja koja se tiču zakonitosti postupka i moguće zloupotrebe poslovanja u privredi, kao i da li se takvom odlukom ulazi u zonu nedozvoljene državne pomoći”, istakao je Konjević.

Podsjeća i da je Ministarstvo kapitalnih investicija saopštilo da je odluka donijeta bez sagledavanja “svih važnih aspekata”.

“Ključno pitanje na koje je potrebno dati odgovor je da li je ovakvom odlukom pričinjena višemilionska šteta državnom budžetu, po osnovu izgubljenih poreskih prihoda i dividende koju bi država prihodovala kao većinski akcionar. Takođe, važno pitanje je da li su odlukom preduzeća u većinskom državnom vlasništvu, da pokrije gubitke drugog preduzeća, oštećeni manjinski akcionari, kojima je po tom osnovu umanjena dividenda i pričinjena šteta”, navodi Konjević.

Posebno pitanje je, dodaje, i kako se proizveo toliki gubitak u poslovanju kompanije CEDIS, odnosno da li on ukazuje samo na nesposobnost ili na moguće zloupotrebe u poslovanju.

“Budući da se u konkretnom slučaju radi o raspolaganju novcem preduzeća u većinskom državnom vlasništvu, kojim se pokrivaju finansijski gubici od preko 10 miliona eura, pozivam Vas da ispitate zakonitost čitavog postupka i obavijestite me o činjenicama koje budete utvrdili”, zaključuje se u pismu predsjednika SDP-a.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.