UN: U Ukrajini do sada ubijeno skoro 1.500 civila, oko 2.200 ranjeno
Foto: Reuters

UN: U Ukrajini do sada ubijeno skoro 1.500 civila, oko 2.200 ranjeno

Najmanje 1.480 civila je ubijeno, a 2.195 je ranjeno u Ukrajini od početka ruske invazije 24. februara, kazala je podsekretarka generalnog sekretarijata UN za politička i mirotvoračka pitanja Rozmeri DiKarlo.

"Pozivajući se na novi bilans poginulih i povrijeđenih u Ukrajini Visokog komesarijata za ljudska prava, DiKarlo je navela da OHCHR vjeruje da su stvarni brojevi o civilnim žrtvama "znatno veći“, prenosi CNN.

Ukazala je da se broj ukrajinskih civilnih žrtava "više nego udvostručio“ od kako je posljednji put izvijestila Savjet bezbjednosti 17. marta.

"Ukrajinska mjesta nastavljaju da budu napadana bez milosti, kako teškom artiljerijom, tako i bombardovanjima. A stotine hiljada ljudi, uključujući djecu, starije i one sa invaliditetom, ostalo je zarobljeno u opkoljenim oblastima, pod strašnim uslovima. Užas je postao još veći posljednjeg vikenda kada su izronile šokantne fotografije mrtvih civila, nekih sa vezanim rukama, kako leže na ulicama Buče, gradića nedaleko od Kijeva, koji su prethodno držale ruske snage. Mnoga tijela su takođe pronađena u masovnoj grobnici na istom lokalitetu", kazala je DiKarlo.

Ona je takođe ukazala da su medicinska njega i glavne usluge ometene u Ukrajini, sa najmanje 85 napada na zdravstvene ustanove do 4. aprila, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. Ovi napadi su rezultirali sa najmanje 72 smrti i 43 ranjene osobe", navela je DiKarlo.

UN su "ozbiljno zabrinute" i zbog "proizvoljnih hapšenja i prinudnih nestanaka glasnih protivnika ruske invazije", kazala je ona.

"OHCHR je dokumentovao proizvoljna hapšenja i moguća prinudna nestanka 22 novinara i pripadnika civilnog društva" u Ukrajini, kao i 24 lokalna zvaničnika koji su pritvoreni u regionima pod ruskom kontrolom, od kojih je 13 pušteno, kazala je DiKarlo i dodala da je do 30. marta OHCHR registrovao da je u Ukrajini ubijeno sedam novinara i medijskih radnika.

Postoje navodi o "seksualnom nasilju povezanom sa konfliktom" i ruske i ukrajinske vojske, kao i paravojski civilne odbrane, kazala je DiKarlo i dodala da se nastavlja misija potvrđivanja kredibilnosti ovih navoda.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.