Sestra Kim Džong Una: U slučaju napada, upotrijebićemo nuklearno oružje
Danas

Sestra Kim Džong Una: U slučaju napada, upotrijebićemo nuklearno oružje

Sestra sjevernokorejskog vođe Kim Džong Una i jedna od njegovih najuticajnijih savjetnika Kim Jo Džong izjavila je da će Pjongjang u slučaju napada Južne Koreje upotrijebiti nuklearno oružje da "eliminiše" vojsku te zemlje.

Upozorenje Kim Jo Džong, koje prenose državni mediji, njena je druga oštra reakcija u tri dana, nakon prošlonedjeljne izjave južnokorejskog ministra odbrane Suh Vuka da njegova zemlja ima rakete koje imaju kapacitet da udare precizno bilo koji cilj u Sjevernoj Koreji.

Kim Jo Džong je danas rekla da je „veoma velika greška“ što Suh Vuk, koga je nazvala „ludim“, govori o mogućem udaru na nuklearnu silu, navodi severnokorejska novinska agencija KCNA.

"Ako se Južna Koreja odluči za vojnu konfrontaciju sa nama, naše nuklearne borbene snage će neizbježno morati da ispune svoju misiju", upozorila je Kim Jo Džong.

U tom slučaju bi južnokorejske snage snašla "jadna sudbina... potpuno uništenje i propast", ​​dodala je sestra i savjetnica sjevernokorejskog lidera.

Sjeverna Koreja je 24. marta izvela probu interkontinentalne balističke rakete i time prekršila moratorijum za ovaj tip raketa.

Ta proba, kao i desetak drugih proba naoružanja od januara, uticale su na podizanje tenzija u regionu uoči preuzimanja dužnosti novog južnokorejskog predsjednika Jun Suk-jeola, u maju.

Novi predsjednik zalaže se za čvrst stav prema Pjongjangu i nije odbacio mogućnost preventivnih udara protiv Sjjeverne Koreje u slučaju bezbednosnih prijetnji za njegovu zemlju, prenosi Agencija Frans Pres.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.