Eskobar: Ukrajinska kriza se neće preliti na Balkan, Srbija teška tema, ali teža BiH

Eskobar: Ukrajinska kriza se neće preliti na Balkan, Srbija teška tema, ali teža BiH

Izaslanik američke Vlade za Zapadni Balkan Gabriel Eskobar vjeruje da se ukrajinska kriza neće preliti na Zapadni Balkan. Kako kaže, Srbija jeste teška tema o kojoj priča sa drugim zemljama u regionu, ali da je mnogo teža Bosna i Hercegovina. On je to rekao na američko-hrvatskom forumu koji je održan u Zagrebu.

Eskobar: Države na Balkanu žele da urade ono što je uradila Hrvatska, da budu članice NATO-a.

Hrvoje Krešić: Da li žele ili neke od njih tek treba da odluče?

Eskobar: Da li govorite o Srbiji?

Hrvoje Krešić: Između ostalog.

Eskobar: Koje druge?

"Srbija je možda jedna od najtežih tema o kojima sam diskutovao sa drugima iz okruženja. Rekao bih da to nije tema koju je teško rešiti. Bosna i Hercegovina je mnogo teža. Ali uvijek je teška diskusija kada govorim o Srbiji iz mnogo razloga", kazao je Eskobar.

Činjenica je, dodaje, da su SAD proslavile 140 godina diplomatskih odnosa sa Srbijom.

"Gotovo sve to vrijeme Srbija je bila blizak partner Sjedinjenih Američkih Država. Bila je na našoj strani u dva svjetska rata, čak i tokom hladnog rata Jugoslavija je bila od pomoći. Sada je pitanje kako ćemo privući Srbiju u zajednicu zapadnih demokratskih zemalja gdje su oduvijek bile i gdje pripadaju. Srbija je imala jako težak period tokom Miloševićeve vladavine. To je zaista pitanje lošeg upravljanja tokom Miloševićeve ere koju moramo ostaviti iza", izjavio je Eskobar.

Kako je rekao, zaista vjeruje "da je sljedeća generacija građana Srbije veoma fokusirana da budu dio Evropske unije".

"Mi to znamo jer kada napuste zemlju, ne idu u Rusiju ili Kinu, već u Evropu ili Ameriku. Tu žele da idu i to je ono kako oni glasaju. Rukovodstvo u Srbiji to zna. Inače ne bi otvorili nove klastere, ne bi napravili napredak u statusu kandidata za članstvo u EU, mali napredak, ponekad napredak zbog kog smo morali da ih povučemo da pređu liniju, ali prave napredak", kazao je Eskobar.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.