Jakovljević: Pozivanje na „dizanje“ škola u vazduh predstavlja teroristički akt; Ministarstvo i policija: Djeca u školama bezbjedna
Vijesti

Jakovljević: Pozivanje na „dizanje“ škola u vazduh predstavlja teroristički akt; Ministarstvo i policija: Djeca u školama bezbjedna

Pozivanje na „dizanje“ u vazduh škola, bilo to kroz lažne ili istinite dojave, ne predstavlja ništa manje nego teroristički akt, pa se prema nepoznatim počiniocima treba i odnositi kao prema teroristima čiji je cilj da unesu paniku i nestabilnost u društveni život porodica i cijelokupni sistem – rekao je Oliver Jakovljević, predsjednik Glavnog odbora Sindikata prosvjete.

Bojan Knežević, portparol Ministarstva prosvjete, saopštio je da je Uprava policije procijenila da postoje svi preduslovi za nesmetan nastavni proces u školama.

- MPNKS prati preporuke UP i nastava u školama se danas odvija normalno – rekao je on, dodajući da je procijenjeno da je stanje bezbjedno.

On je istakao da su vaspitno-obrazovne ustanove nezaštićene, da u njih mogu ući i nepoznata lica, a i djeca koja nijesu učenici te škole.

- Svaka škola mora imati detektore kao što ih imaju nadležne državne institucije u cilju zaštite poslanika, ministara, sekretara itd. Njihove živote treba zaštititi, ali država i resorno ministarstvo moraju da znaju da su dječji životi ipak važniji. Apelujemo na nadležne da se zaštite vaspitno-obrazovne ustanove od ovakvih ili sličnih prijetnji i događaja kako bi roditelji imali sigurnost za živote i zdravlje svoje djece, kao i mi nastavnici i ostali zaposleni u školi – rekao je Jakovljević.

Sindikat prosvjete CG ne sumnja, kao i svi zainteresovani činioci, da će odgovarajući državni organi ispitati novonastalo stanje kako se ne bi unosila psihoza stresa i kako bi škole funkcionisale kao i do sada.

Početak tromjesečja

Učenici crnogorskih škola juče su redovno započeli posljednje tromesečje školske godine, iako je u petak nekoliko škola bilo evakuisano zbog, kako se ispostavilo, lažne dojave o bombi.

Uprava policije je saopštila prekjuče da su djeca bezbjedna da se vrate u klupe, te da sa aspekta procjena postoje svi preduslovi za nesmetano odvijanje nastavnog procesa u školama.

Ta izjava policije nije bila dovoljna za roditelje, pa je dosta učenika juče ipak ostalo kod kuće, prenose Antena M i RTCG.

Nakon nekoliko dojava o bombama u četiri škole u Crnoj Gori, juče u podgoričkoj Osnovnoj školi „Musa Burzan“ primjetno je manje đaka, kazala je Radio Crne Gore direktorica Milica Vuković.

- Bilo je manje učenika, ali nadamo se da će sve doći na svoje. Bili smo zatečeni…. Donijeli smo ispravnu odluku da se evakuišu učenici. Ova škola ima 1.660 učenika, to je negdje bilo u popodnevnoj smjeni. Možemo da primijetimo da ima nezadovoljstva kod roditelja, evidentno je da se plaše za bezbjednost svoje djece. Tu su sada druge službe koje treba da odrade svoj dio posla – kazala je Vuković.

Prijetnje o postavljenim bombama su u petak primile četiri osnovne škole – „Marko Miljanov“ iz Bijelog Polja, te „21 maj“, „Milorad Musa Burzan“ i „Vuk Karadžić“ iz Podgorice. Tog dana su imejlove takve sadržine dobili i Glavni Grad i Vlada Crne Gore.

Institucije da komuniciraju

NVO Centar za obuku i obrazovanje je juče reagovao povodom prijetnji školama i reakcija institucija. Ta NVO je istakla da institucije snose punu odgovornost za pružanje pravovremenih i jasnih informacija u vezi sa prijetnjma po bezbjednost učenika u nekoliko osnovnih škola u Crnoj Gori.

- U situaciji u kojoj su roditelji, edukatori i učenici suočeni sa ovakvim pojavama, institucije su u obavezi da istraže slučaj u što ranijem roku i da obezbijede preporuke kako bi učenici mogli neometano i bez straha da nastave redovno pohađanje nastave. Sigurnost i bezbjednost djece u obrazovnim institucijama su preduslov za pohađanje nastave – ističu iz NVO Centar za obuku i obrazovanje.

Oni su istakli da javnost mora biti upoznata sa stepenom rizika i bezbjedonosnom procjenom što prije.

I Udruženje Roditelji je reagovalo povodom prijetnji školama.

- Šture poruke javnosti u kojima se govori o tome da ovakve situacije nijesu nepoznanica ni razvijenim zemljama, osim što nijesu uvjerljive jer se za njih nije čulo, nijesu ni za utjehu nikome u Crnoj Gori, a najmanje zabrinutim roditeljima koji su u strahu za bezbjednost svoje djece – kazali su oni.

Milan Knežević, predjsednik Odbora za bezbjednost i odbranu, za danas je zakazao sjednicu na čijem dnevnom redu je donošenje odluke o kontrolnom saslušanju povodom prijetnji upućenih institucijama i školama.

To skupštinsko tijelo danas bi trebalo da donese odluku o kontrolnom saslušanju direktora Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost – Zorana Brđanina i Dejana Vukšića, i glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.