Blinken na otvaranju Hrvatsko-američkog foruma: SAD će uvijek čuvati leđa Hrvatskoj
Anadoly Agency

"Ruska invazija na Ukrajinu znak da se Beograd upita da li je dio Zapada"

Blinken na otvaranju Hrvatsko-američkog foruma: SAD će uvijek čuvati leđa Hrvatskoj

Hrvatska je ušla u NATO savez zbog Sjedinjenih Država, rekao je hrvatski predsjednik Zoran Milanović i odmah za to dobio potvrdu američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, koji je poručio da će Amerika Hrvatskoj uvijek čuvati leđa.

„Samo radi Amerike i radi pomoći i zaštite Hrvatska je u NATO, ne radi Londona, čak i ne zbog konstruktivnog i prijateljskog Berlina, nego isključivo zbog SAD“, rekao je Milanović na otvaranju Hrvatsko-američkog foruma, koji se danas i sjutra održava u Zagrebu.

Milanović je zahvalio Americi što je bila „jedina država koja je pružala podršku“ Hrvatskoj devedesetih godina prošlog vijeka.

Vašington je pružao "logističku, intelektualnu i organizacionu podršku dok su nas drugi opskrbljivali tonama nalivpera, papira, pametnih, lijepih i manje lijepih reči", naveo je Milanović.

Dvodnevni Hrvatsko-američki forum otvorio je američki državni sekretar Entoni Blinken videoporukom.

"Napad na vas napad je na nas", rekao je Blinken, dodajući kako će Sjedinjene Države Hrvatskoj "uvijek čuvati leđa".

Milanović je, govoreći o nedavnom sastanku NATO na kojem niko nije spomenuo države "koje imaju problem vlastitog identiteta, afilijacije, svijesti ko im je prijatelj, a ko neprijatelj", posebno istakao Srbiju, zemlju koju Hrvatska želi kao "dobrog susjeda".

On je tada naglasio kako je ruska invazija na Ukrajinu znak da se Beograd upita "da li je dio Zapada" i da se izjasni gdje pripada.

Milanović je na tom sastanku Alijanse kritikovao NATO što ne govori o Zapadnom Balkanu, iako se raspravlja o državama poput Gruzije i Moldavije.

"Je li sad trenutak da u korenu sasiječemo maligni ruski uticaj o kojem slušamo godinama", rekao je Milanović, u kontekstu situacije u regionu Zapadnog Balkana.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.