SDP poziva Bojanića da se izjasni povodom odluke Vlade da Elektroprivreda izmiri gubitke CEDIS-a
SDP

Pitaju se šta je uzrokovalo toliki gubitak

SDP poziva Bojanića da se izjasni povodom odluke Vlade da Elektroprivreda izmiri gubitke CEDIS-a

"Kada izaberete menadžment po partijskom ključu, a dobijete gubitak od preko 10 miliona eura, elementarno je odgovorno da partije koje su ih delegirale pojasne građanima kako su ih oštetili", kazao je potpredsjednik SDP-a Bojan Zeković.

Bojanića da javno saopšti stav po pitanju odluke Vlade, "donijete u kasnim satima i skrivane od javnosti", da odobri Elektroprivredi da "računovodstvenom akrobatikom" izmiri finansijske gubitke Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) u iznosu od 10,9 miliona eura.

"Kada izaberete menadžment po partijskom ključu, a dobijete gubitak od preko 10 miliona eura, elementarno je odgovorno da partije koje su ih delegirale pojasne građanima kako su ih oštetili. Pogotovo jer se radi o monopolskom državnom preduzeću, koje je u proteklim godinama ostvarivalo značajan profit, čak i prije puštanja podmorskog kabla u funckiju", saopštio je potpredsjednik SDP-a Bojan Zeković.

"Činjenica da je preduzeće u elektroenergetskom sektoru uspjelo da 'proizvede' godišnji minus od 10,9 miliona eura, da je Ministarstvo kapitalnih investicija izbjeglo preuzimanje odgovornosti i odluku porenijelo na Vladu, da je Vlada odluku donijela iza leđa javnosti, da postoji niz javno iznijetih dilema po pitanju zakonitosti čitave procedure, ulaska u zonu nedozvoljene državne pomoći i potencijalne štete za državu i manjinske akcionare, obavezuju ministra da javno saopšti stav", dodao je on.

Takođe se, kako navodi Zeković, otvara i niz drugih pitanja od kojih je suštinsko - šta je uzrokovalo toliki gubitak.

"Koliko stotina novih zaposlenih je angažovano u ovoj i drugim državnim preduzećima u ovoj oblasti i zašto resorno ministarstvo i ministar nijesu reagovali tokom protekle godine kad je bilo izvjesno da će CEDIS ući u minus, kako bi se smanjile štetne posljedice", dodaje Zeković.

SDP poziva i Agenciju za zaštitu konkurencije da ispita na koji način je čitav posao odrađen, kako bi se utvrdilo da li je riječ o nelegalnoj državnoj pomoći.

"Poslije cijele priče oko 'eksperata' na čelu najznačajnijih državnih preduzeća jasno je da će direktnu štetu trpjeti budžet Crne Gore zbog manjeg poreza, većinski, ali i manjinski akcionari zbog manje divedende, a cijeli sistem indirektno zbog nesigurnosti za dalje ulaganje zbog ovog 'kaubojskog' računovodstva koje se opet primjenjuje u kasnim satima", kazao je Zeković.

Dug od 10,9 miliona eura, kako je rekao, obavezuje menadžment i Ministarstvo da javno predstave rezultate svog rada. "Ako je i od eksperata, mnogo je", zaključuje potpredsjednik SDP-a, pišu Vijesti.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.