U Crnoj Gori uvezeno preko 20 tona metala: Održavanje linija  koje nisu prekinule proizvodnju u ugašenom KAP-u
Kombinat aluminijuma Podgorica

U Crnoj Gori uvezeno preko 20 tona metala: Održavanje linija koje nisu prekinule proizvodnju u ugašenom KAP-u

Kina pojačava izvoz aluminijuma kako bi popunila sve veći jaz u snabdijevanju na zapadnim tržištima. Kako je prenijela agencija "Rojters", u februaru je Kina isporučila 26.378 tona primarnog aluminijuma, što je najveći mjesečni ukupan iznos još od 2010. godine, a najveća pošiljka išla je, navodi se, prema Crnoj Gori.

Ovo je značajan pomak u trgovačkim obrascima, piše agencija, jer je Kina iskoristila ogromne količine primarnog metala tokom 2020. i 2021. godine dok se domaća proizvodnja borila da zadovolji potražnju.

"Klatno se sada kreće u suprotnom sjmeru jer visoke cijene električne energije smanjuju evropsku proizvodnju, što dovodi i do povećanja cijena na Londonskoj berzi metala (LME) i fizičkih premija", navedeno je u članku. 

Kako piše Rojters, oni koji se bave proizvodnjom primarnih metala i dalje moraju da savladaju izvozne takse i moguće je da izlazni tokovi dolaze iz carinskih skladišta koja se nalaze van kineskog poreskog režima.

"Najveći dio februarskog izvoza činile su dvije pošiljke - 5.000 tona u Italiju i 20.100 tona u Crnu Goru. Ova balkanska zemlja može izgledati kao malo vjerovatna destinacija za kineski metal, ali njena jedina fabrika - KAP - prekinula je primarnu proizvodnju krajem prošle godine zbog visokih cijena struje. Vjerovatno će koristiti uvezeni metal za zadovoljenje svojih proizvodnih linija koje još uvijek rade", piše Rojters.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.