Hitno da se utvrdi je li Pozdnjakov u Crnoj Gori
The Moscow Times

Dio crnogorske javnosti ogorčen zbog zlokobnih prijetnji ruskog fašiste crnogorskom građanskom aktivisti, ćutanje u partijama odlazeće parlamentarne većine

Hitno da se utvrdi je li Pozdnjakov u Crnoj Gori

Iz Uprave policije i juče su ponovili da „prema raspoloživim informacijama, lice koje je uputilo prijetnje Aleksandru Saši Zekoviću ne nalazi se u Crnoj Gori“. Na pitanja Pobjede odgovorili su da sarađuju sa državnim tužiocem u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici kako bi rasvijetlili slučaj prijetnji Zekoviću.

Država mora stati u zaštitu građanskog aktiviste Aleksandra Saše Zekovića i garantovati mu bezbjednost – poručio je juče dio crnogorske javnosti – opozicija i više organizacija civilnog društva, dok su u partijama odlazeće parlamentarne većine koju, mimo Ure koja se deklariše kao građanska, čine proruske i prosrpske političke snage, bez glasa povodom zlokobnih prijetnji Zekoviću od ruskog ekstremiste, fašiste i naciste Vladislava Pozdnjakova.

Ćuti i ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, koji je na funkciju stigao upravo iz civilnog sektora, a bez reakcije su i iz Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava kojim rukovodi odlazeći premijer Zdravko Krivokapić, kao i odlazeća ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić.

Svi oni bili su vrlo glasni, ali i ostali članovi Vlade, kao i partije koje su ih dovele na vlast, u nekim ranijim situacijama, kada su njihovi bili na udaru.

TRAŽE HITNU REAKCIJU

Pozdnjakova, koji je čelnik ekstremističke organizacije „Muška država“, čiji je rad u Rusiji zabranjen, naljutio je tekst koji je Pobjeda objavila u utorak sa naslovom - „Prijetnju da će TQ Plaza odletjeti u vazduh poslao Vladislav Podznjakov“ i optužio je Zekovića da je on plasirao tu informaciju.

- Zekoviću, tebi se obraćam. Za svoje lažavine, za tvoje lažne dojave o bombama, odgovaraćeš debelo! Sam si sebi potpisao kaznu! Prenesite to ovom ćelavom pe*eru - napisao je on uz link Zekovićevog Tviter profila.

Odmah pošto je Zeković obavijestio javnost o prijetnjama koje su mu upućene, grupa građanki i građana se utorak veče okupila prvo ispred zgrade MUP-a, a odatle su pošli ispred zgrade Agencije za nacionalnu bezbjednost kako bi iskazali protest zbog brutalnog nasrtaja stranog državljanina koji je boravio, ili možda još boravi u Crnoj Gori, na Sašu Zekovića. Zatražili su hitnu reakciju institucija i pozvali nadležne da pruže zaštitu našem uglednom građanskom aktivisti.

Osim čelnice Crnogorskog ženskog lobija Aide Petrović koja je bila na ovom skupu i pružila punu podršku Zekoviću, uz njega je juče stala i Akcija za ljudska prava, uz podsjećanje da je ekstremistička organizacija „Muška država“ ranije upućivala ozbiljne prijetnje i aktivistima za ljudska prava u Rusiji.

- Imajući u vidu i posebnu obavezu države da zaštiti branitelje ljudskih prava, apelujemo na Upravu policije da istraži prijetnje i Zekoviću pruži odgovarajuću zaštitu. Podsjećamo da je Zeković ranije upozoravao na prisustvo Pozdnjakova u Crnoj Gori i zahtijevao da se provjeri da li on ovdje zakonito boravi i može li predstavljati opasnost po bezbjednost građana – istakli su iz HRA u saopštenju.

Podršku Zekoviću dali su i iz Crnogorskog pokreta, zahtijevajući od državnih organa da ruskog državljanina „isprate preko granice, sa trajnom zabranom ulaska u Crnu Goru“.

Navode da naša država sve više liči „na teritorijalni provizorijum, u kojem vršlja i radi ko što hoće i u kojem se svaki segmet društva raspada“.

Činjenica da se Pozdnjakov ponaša u Crnoj Gori kao da mu je sve dozvoljeno, čak i nasrtaj na tuđi život, iz Crnogorskog pokreta smatraju da to dovoljno govori „u kojoj mjeri se raspao bezbjednosni sistem Crne Gore i u kojoj mjeri njime vladaju velikosrpski nacionalisti, rusofili i ruske službe“.

- Ironija je da su tome kumovale zapadnoevropske ambasade i ambasadorke EU i USA - navodi se u saopštenju.

Naglasili su da bez Zekovićevog „časnog angažmana i predane borbe za Crnu Goru, naša današnjica bi bila mnogo sumornija i besperspektivnija“.

Zlatko Vujović iz NVO Cemi na Tviteru je podržao Zekovića, ističući da je veoma opasno ostati nijem na prijetnje koje je dobio.

- Svi građanski orjentisani pojedinci, NVO i građani treba da se suprotstave zastrašivanju ruskih i srpskih nacionalista – poručio je on.

INSTITUCIJE 

Iz Uprave policije i juče su ponovili da „prema raspoloživim informacijama lice koje je uputilo prijetnje Aleksandru Saši Zekoviću ne nalazi se u Crnoj Gori“.

Na pitanja Pobjede odgovorili su da sarađuju sa državnim tužiocem u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici kako bi rasvijetlili slučaj prijetnji Zekoviću.

- Službenici Uprave policije, u odnosu na prijavu koju je Aleksandar Saša Zeković podnio Centru bezbjednosti Podgorica, u saradnji sa državnim tužiocem u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici preduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti i postupaju po nalozima tog tužioca - naveli su oni.

Pobjeda je u utorak objavila da je na mejl kabineta direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejana Vukšića u nedjelju stigla prijeteća poruka koju je potpisao Vladislav Pozdnjakov. U poruci je pisalo da ako sve televizijske stanice u Crnoj Gori ne budu izvještavale afirmativno o agresiji Rusije na Ukrajinu, TQ Plaza u Budvi biće raznešena. ANB je Upravu policije o ovom mejlu obavijestila tek u ponedjeljak kasno popodne. Specijalni timovi odmah su upućeni u Budvu, TQ Plaza je evakuisana, pretraga je trajala nekoliko sati i srećom se ispostavilo da je prijetnja bila lažna.

Prema podacima Uprave policije, Pozdnjakov je teritoriju Crne Gore napuštio 4. februara. On, međutim, tvrdi drugačije i na mreži Telegram, preko svojih kanala, objavljuje razne fotografije i kaže da je i dalje u našoj zemlji.

OPOZICIJA UZ ZEKOVIĆA

Liberalna partija, Bošnjačka stranka, Socijaldemokratska partija i Socijaldemokrate pozvali su juče policiju i nadležne institucije da zaštite Zekovića i da to učine po hitnom postupku i daju mu garancije za bezbjednost.

- Tražimo i da se hitno procesuira izvjesni neonacista iz Rusije koji je duže vrijeme boravio u Crnoj Gori, a koji je i uputio ove prijetnje. Ta osoba i njegov pokret su čak i u samoj Rusiji proglašeni za fašističko udruženje i zabranjen im je rad, dok po Crnoj Gori nesmetano rovare i čak prijete našim državljanima i istaknutim borcima za građansku državu i ljudska prava - naglasili su iz Liberalne partije.

Napad na istaknute antifašiste kao što je Zeković je, kako su rekli, napad na svakog slobodoumnog građanina Crne Gore.

I iz Bošnjačke stranke smatraju da je nedopustivo da osoba koja ima zabranu djelovanja u Rusiji, otvoreno prijeti aktivisti za ljudska prava u Crnoj Gori.

- Obaveza je države i nadležnih institucija da u ovakvim slučajevima djeluju preventivno - ističu u saopštenju.

Šef medijskog centra SDP-a Mirko Stanić na Tviteru je napisao da oštro osuđuje prijetnje koje je ruski ekstremista uputio Zekoviću.

- Potrebno je utvrditi razloge zbog kojih se Pozdnjakov našao u Crnoj Gori, kao i kontakte koje je ostvario – istakao je on.

Socijaldemokrate pozvale su da se ispita „kako se ruski ekstremista Pozdnjakov, koji ima zabranu djelovanja čak i u Rusiji, prvo našao u Crnoj Gori, a onda i imao slobodu da mjesecima djeluje“.

Građanska inicijativa „21. maj“, čiji je Zeković član, kako je saopšteno, očekuje „da će crnogorska policija i obavještajna zajednica konačno početi ozbiljnije da se bavi putinovskim prijetećim ekspoziturama i pojedincima koji su prisutni u Crnoj Gori“.

- Crnogorski bezbjednosni organi moraju što prije shvatiti da putinovski maligni uticaji moraju biti u fokusu njihovog djelovanja i naročite pažnje – poručili su oni.

Najjača opoziciona stranka DPS oglasila se u još srijedu veče i podržala Zekovića.

Lažno kajanje

Vladislav Pozdnjakov sinoć se oglasio na Telegramu s tvrdnjom da on nije poslao prijeteći mejl da je postavljen eksploziv u trgovačkom centru u Budvi, te da je neko iskoristio njegovo ime, a to, kako je ustvrdio, mogu da budu „(Aleksandar) Zeković, (Dejan) Vukšić ili neko iz ukrajinske zajednice“.

Naveo je i da je pisao ANB-u o tome da nema veze sa miniranjem i istakao da još nije dobio odgovor.

Konstatuje da je postao talac političkih igara i prikrivenih spletki.

Napisao je da je „neki tupan poslao mejl na adresu ANB-a, u kojem je naveo da će trgovački centar koji se nalazi u gradu Budvi poletjeti u vazduh ako crnogorske vlasti i crnogorska televizija ne počnu pozitivno da govore o Rusiji. I sve bi bilo u redu, da taj zlomislilac nije potpisao ovo pismo mojim imenom!!!“

Pokušao je i da se izvuče zbog prijetnji Zekoviću i relativizuje ih, navodeći da ga neće „ni prstom taći“…

Na kraju je dodao da nije ekstremista i da u Rusiji protiv njega nije pokrenut nijedan spor.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.