Može li Crna Gora poput Njemačke zabraniti predizborne koalicije?
Ilustracija

"U državi postoji 50 partija i među vodećim smo zemljama u regionu po broju stranaka po glavi stanovnika"

Može li Crna Gora poput Njemačke zabraniti predizborne koalicije?

Predizborne koalicije kojima smo svjedočili uoči izbora u Beranama i Ulcinju, ali i posljednjih parlamentarnih, zabranjene su u Njemačkoj. Tamo se partije mogu udruživati tek nakon glasanja. Iz RTCG-a su provjeravali kako bi se takav model odrazio na Crnu Goru, odnosno da li bi stranke na taj način pokazale svoju stvarnu snagu, te da li bi to doprinijelo smanjenju broja partija kojih je u našoj zemlji sve više.

Bojana Baranin, TVCG

31. 03. 2022.06:35   >>  06:372

TEŽE DO MANDATA

Može li CG, poput Njemačke, zabraniti predizborne koalicije?

Predizborne koalicije kojima smo svjedočili uoči izbora u Beranama i Ulcinju, ali i posljednjih parlamentarnih, zabranjene su u Njemačkoj. Tamo se partije mogu udruživati tek nakon glasanja. Provjeravali smo kako bi se takav model odrazio na Crnu Goru, odnosno da li bi stranke na taj način pokazale svoju stvarnu snagu, te da li bi to doprinijelo smanjenju broja partija kojih je u našoj zemlji sve više.

Na posljednjim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori učestvovalo je šest partija i isto toliko koalicija. Najveće partije vlasti i opozicije nastupale su udružene s koalicionim partnerima.

Nakon izbora, svoja mjesta u Parlamentu dobilo je 17 partija. Tako lako do mjesta u skupštinskim klupama, partije definitivno ne bi mogle kada bi se na Crnu Goru primijenio njemački model, odnosno kada bi samostalno nastupale na izborima, kaže profesorica Nikoleta Đukanović.

"Zaista postoji veliki broj političkih partija koje da nije predizbornih koalicija vjerovatno ne bi bile u parlamentu. Danas u crnogorskom Parlamentu sjedi sedam političkih partija koje imaju samo po jednog predstavnika što govori o njihovoj maloj jačini, odnosno moći u odnosu na biračko tijelo", kazala je Đukanović.

Profesor s Fakulteta političkih nauka u Beogradu Despot Kovačević kaže da je zabrana predizbornih koalicija svrsishodna u Njemačkoj, ali da u mnogim zemljama nije primjenjiva, budući da imaju drugačije regulative.

"U regionu je, recimo, Hrvatska imala značajan broj predloga da se zabrane predizborne koalicije, ali se govorilo i o protivustavnom djelovanju, s obzirom na to da gotovo svi ustavi na prostoru bivše Jugoslavije propisuju pravo na udruživanje u političkom smislu, a pod političkim udruživanjem smatra se i mogućnost da se organizuju i političke organizacije, odnosno koalicije", naveo je Kovačević.

Iako bi zabrana predizbornih koalicija doprinijela ukrupnjivanju političke scene, naši sagovornici saglasni su da se brojni predlozi koji dolaze sa Zapada kod nas prihvataju na drugačiji način pa se otvara i prostor za zloupotrebe.

"Na primjer, u Slovačkoj se u jednom trenutku pokušalo sa zabranom predizbornih koalicija, ali su se partije tadašnje opozicije dobro organizovale i podnijele listu kao jedna politička partija. Tako da je moguće zloupotrijebiti odnosno izvrgnuti takve procedure i predloge pa samim tim takva regulativa ne daje one rezultate koji se očekuju", napominje Kovačević.

"Mislim da je jako nezahvalno primjenjivati bilo koji model jedne tako razvijene demokratske države s dobrim demokratskim stažom, kao što je Njemačka, s Crnom Gorom, budući da smo mi još negdje u procesu jačanja institucija i demokratske konsolidacije", kazao je Kovačević.

Crna Gora ima 50 partija i među vodećim je zemljama u regionu po broju stranaka u odnosu na broj stanovnika. Za osnivanje političke partije dovoljno je 200 potpisa podrške građana.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.