Galić: U narednim mjesecima o trajanju časova, skidanje maski posljednja opcija
Igor Galić

"Korona uticala na sve, djeca nisu izgubila mnogo u obrazovnom smislu"

Galić: U narednim mjesecima o trajanju časova, skidanje maski posljednja opcija

U narednim sedmicama biće razmotrena mogućnost da se časovi u školama vrate na 45 minuta, kazao je u emisiji “Dobro jutro Crna Goro” direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić. Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović saopštio je da su prosvjetni radnici za produžetak trajanja časova i da će,kada se to odobri, pripremiti djecu i izmijeniti organizaciju u školama. Galić je napomenuo da je skidanje maski posljednja opcija jer se djeca ne vakcinišu.

“Pažljivo pratimo epidemiološku situaciju, istina je da dolazi do stabilizacije. Dolazi lijepo vrijeme, mogućnost da i drugi elementi utiču na stabilizaciju, tako da ćemo u narednim sedmicama razmotriti sve te mjere sa Ministarstvom zdravlja i predstavnicima Ministarstva prosvjete”, kazao je Galić.

Galić je kazao da je skidanje maski posljednja opcija jer se djeca ne vakcinišu.

“Nijesmo dosegli nivo vakcinacije koji bi nam omogućio da se opustimo. Znamo da se djeca nižeg uzrasta ne vakcinišu, tako da moramo zaštiti njihovo zdravlje, a kada to upoređujemo sa diskotekama, u njih idu odrasli koji mogu da se vakcinišu”, kazao je on.

Predsjednik Sindikata prosvjete Crne Gore Radomir Božović kaže da su učenici uskraćeni zbog trajanja časova 30 minuta.

“Mi ispredajemo lekciju, ali ne ne utvrdimo na pravi način. Tu nam fali tih 15 minuta. Da li će se čas vratiti na 45 minuta, to prvenstveno zavisi od Ministarstva zdravlja”, kazao je on.

Napominje da sve zavisi od dogovora ministarstava prosvjete i zdravlja, te da se Ministartsvo prosvjete zalagalo da se časovi ne skraćuju, ali da su se morali prilagoditi zdravstvenoj situaciji.

Ističe da su u učionici obolijevali i đaci i profesori.

Smatra da su se prosvjetni radnici potrudili da djeca mnogo ne propuste i da su uspjeli u tome.

“Sve ovo uticalo je na druženje, socijalizaciju, psihički razvoj djece, ali sa strane znanja nijesu bili previše uskraćeni”, kazao je Božović.

Nada se da će se do kraja godine časovi vratiti na 45 minuta.

“Do kraja nam je ostalo dva mjeseca. Ima šanse da se vratimo na 45 minuta. Pripremili bismo djecu  i organizacioni proces bismo prilagodili. Škole su se svakako od 1. septembra pripremale na to”, kazao je on i dodao da prosvjetni radnici to žele.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.