Apel CEDIS-a: Ugroženi dalekovodi, suzdržati se od paljenja livada
Foto: CEDIS

Apel CEDIS-a: Ugroženi dalekovodi, suzdržati se od paljenja livada

Ekipe CEDIS-a, posljednjih dana, suočavaju se sa novim problemom koji im otežava, ionako težak posao u održavanju elektrodistributivne mreže Crne Gore. Nesmotrene radnje stanovništva koje se odnose na paljenje suvog granja i livada radi pripreme površina za obrađivanje, potpomognute jakim vjetrom, u seoskim područjima države ugrožavaju dalekovode i niskonaponsku mrežu i dovode do dugih beznaponskih stanja stanovništva ruralnog područja, saopšteno je iz te kompanije.

"Na području opština Nikšić i Plužine a slična situacija je i u kolašinskoj opštini, u posljednjih nekoliko dana, svjedoci smo aktiviranja brojnih požara izazvanih na različite načine. U ovom periodu godine mjestani pale livade i ostalo rastinje radi pripreme podloge za sadnju, što se često otrgne kontroli pa izazove nove požare koji neminovno ugrožavaju distributivnu mrežu", ukazali su iz CEDIS-a.

Vazdusni vodovi 10 kV i niskonaponske  mreze CEDIS-a koji su izgrađeni na drvenim stubovima ugroženi su,  pa su zbog havarija kako poručuju izazvanih pomenutim požarima imali ispade i isključenja na dalekovodu 10 kV Povija, djelovima dalekovoda 10 kV Trubjela kao i DV 10 kV Grahovo.

"Trenutno su i dalje aktivni požari koji ugrožavaju DV 10 kV Povija, DV 10 kV Grahovo, NNM Zaslap, Nudo, Grahovac. Takođe, velikih problema zbog ugroženosti dalekovoda imamo i u Kolašinu gdje je neposredno ugrožen dalekovod DV 10 kV Rovca. Na području nikšićke opštine stradale su i dvije niskonaponske mreže Somina i Osječenica a zapaljena je i stubna trafostanica STS 10/0,4 kV Manastir Ostrog", pojasnili su iz te kompanije.

Problema imaju dodaju i na energetskim objektima Ivanje i Zaton u Bijelom Polju.

"Usljed požara na područjima nikšićke i plužinske opštine, zaključno sa 24.martom, izgorjelo je 17 drvenih stubova na dalekovodu Trubjela i NN mrežama: Vilusi 3, Crni Kuk, Donja Somina i Savino Brdo ali i ormar sa usponskim vodovima STS 10/0.4 kV Manastir Ostrog. Kada je u pitanju šteta na energetskim objektima u Bijelom Polju i Kolašinu, bilježimo 7 izgorjelih drvenih stubova i dva portalna na dalekovodima za Rovca i Ivanje kao i  na niskonaponskim mrežama Zaton, Cerovica i Zakrlije", poručuje se u saopštenju.

Ekipe CEDIS-a danonoćno rade na saniranju nastale štete ali i na zaštiti energetskih objekata od vatrene stihije.

Apelovali su na stanovištvo da se uzdrži od ovih radnji naročito u blizini energetskih objekata i da vodi računa o ljudima koji se nadljudskim naporima u nezavidnim uslovima za rad, trude i uspijevaju da održe elektrodistributivni sistem stabilnim.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.