Počinje ljetnje računanje vremena

Počinje ljetnje računanje vremena

U noći između subote i nedjelje, 27. marta 2022. godine, počinje ljetnje računanje vremena.

Časovnike treba pomjeriti sat unaprijed.

Na osnovu Zakona o računanju vremena, ljetnje računanje vremena u 2022. godini počinje 27. marta u 2.00 sati, tako što se pomjeranjem za jedan čas unaprijed vrijeme u 2.00 računa kao 3.00.

I tako će biti do 30. oktobra, kada ćemo ponovo preći na zimsko računanje vremena.

U Crnoj Gori, odnosno tadašnjoj SFR Jugoslaviji, kazaljke su prvi put pomjerene 27. marta 1983. godine, kada smo počeli sa računanjem ljetnjeg vremena. Do 1995. satovi su se vraćali u posljednjoj nedjelji septembra, a kasnije je donijet zakon kojim je ljetnje računanje vremena usklađeno sa Evropskom unijom.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.