Građani nude besplatan smještaj za izbjeglice iz Ukrajine

Najviše traže sredstva za higijenu

Građani nude besplatan smještaj za izbjeglice iz Ukrajine

Crveni krst Crne Gore dobio je veliki broj poziva crnogorskih državljana koji žele da pomognu izbjeglicama iz Ukrajine na način da im besplatno ustupe svoje stambene prostore.

Sekretarka Crvenog krsta Jelena Dubak rekla je Pobjedi da ih poziva veliki broj ukrajinskih državljana koji stanuju u Crnoj Gori. Oni nude krov nad glavom ovim ljudima.

Prema njenim riječima, veliki broj građana se, zbog prirode djelovanja Crvenog krsta, prijavljuje upravo njima sa željom da pomogne ugroženom stanovništvu Ukrajine, na različite načine.

- Primili smo i veliki broj poziva naših i ukrajinskih državljana koji stanuju u Crnoj Gori, koji su izrazili želju da besplatno ustupe svoje stambene prostore izbjeglicama iz Ukrajine. Imajući u vidu da je broj pokrenutih inicijativa mnogobrojan, od građana koji žele da pomognu Crveni krst uzima podatke i, ukoliko se bude za tim ukazala potreba u budućnosti, bićemo slobodni da ih kontaktiramo kako bi doprinijeli besplatnom smještaju lica – kazala je Dubak.

Ona ističe da treba imati u vidu da država za sada ima na raspolaganju kapacitete Centra za smještaj tražilaca azila u Spužu, kao i Prihvatnog centra za strance na Božaju, „tako da, ukoliko bude potrebno, izbjeglice će najprije biti smještene u njihovim prostorijama“.

– Pored besplatnog ustupanja svojih stambenih objekata, građani nude i svoje volonterske usluge, naročito u dijelu prevođenja sa ukrajinskog na naš jezik – kazala je Dubak.

Angažman volontera

Crveni krst Crne Gore angažovao je 20 volontera i 15 zapošljenih koji se aktivno, na dnevnoj osnovi, bave pružanjem neophodne pomoći izbjeglicama iz Ukrajine.

– Ukoliko se za tim ukaže potreba u narednom periodu, CKCG raspolaže širokom mrežom volontera u svim gradovima, koje možemo angažovati – kazala je Dubak.

Paketi

Mali broj izbjeglica se Crvenom krstu javlja za humanitarnu pomoć u vidu hrane. Veća je potražnja ipak za higijenskim artiklima za žene i djecu.

– Standardni paket hrane koji naša organizacija dijeli socijalno ugroženom stanovništvu sadrži sljedeće artikle: brašno, ulje, šećer, tjesteninu, konzervirano meso i ribu, gotove supe, a količina je dovoljna da podmiri nutritivne potrebe jedne petočlane porodice za period od mjesec – navodi Dubak.

Donacije za pomoć stanovništvu Ukrajine se uplaćuju na namjenski žiro račun kod Hipotekarne banke (520-5188-31) ili slanjem SMS-a na broj 15888.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.