Miting za mir u Pragu, svijećama napisali riječ djeca
Rojters, Nova

Nije poznat tačan broj poginulih, ali preživjeli vidjeli užasne scene

Miting za mir u Pragu, svijećama napisali riječ djeca

Češki aktivisti održali su protest za mir ispred Nacionalnog pozorišta u Pragu, odajući poštu onima koji su poginuli u ruskom granatiranju ukrajinskog grada Marijupolja, prenosi BBC.

Okupljeni su napisali riječ „djeca“ na ruskom uz pomoć upaljenih svijeća, aludirajući tako na sličan znak koji je mogao da se vidi u bombardovanom pozorištu u Marijupolju gdje su hiljade stanovnika tog grada na Azovskom moru potražili utočište od bombi.

Još nije poznat tačan broj poginulih u napadu na pozorište, ali su preživjeli rekli za BBC da su vidjeli užasne scene.

Sedmicama je Marijupolj pod konstantnom paljbom ruskih snaga, koje su potpuno opkolili ovaj lučki grad.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je kazao da "ništa nije ostalo" od Marijupolja, dodajući da je 100.000 civila i dalje zarobljeno u njemu, bez hrane, vode i lijekova.

marijupolj

U Češkoj postoji talas podrške Ukrajini, a hiljade građana učestvovalo je u protestima protiv ruske invazije od njenog početka 24. februara.

U Češku je do sada došlo oko 270.000 ukrajinskih izbjeglica, a parlament te zemlje je usvojio zakone koji olakšavaju izbjeglicama pristup poslu i zdravstvenom osiguranju.

Zvaničnici vlade iz Praga, međutim, izrazili su zabrinutost zbog toga što nijesu sigurni kako će moći da se nose sa sve većim prilivom izbjeglica. Jedan od ministara je poručio "da zemlja balansira na ivici svojih kapaciteta u pokušaju da obezbijedi pristojne uslove života" onima koji bježe od rata u Ukrajini.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.