Od 1. januara meso poskupilo od 30 do 60 odsto, naredne dvije sedmice novo  poskupljenje piletine za 20 procenata
Agropapuk, Facebook

Franca: Bolje proizvesti kilogram našeg mesa nego 10 kad uvezemo

Od 1. januara meso poskupilo od 30 do 60 odsto, naredne dvije sedmice novo poskupljenje piletine za 20 procenata

Cijene svježeg mesa su od početka godine, zavisno od vrste, povećane 30 do 60 odsto, rekli su Pobjedi najveći crnogorski proizvođači i prerađivači mesa. Najviše je poskupilo svinjsko meso, koje se i najviše uvozi, jer je njegova proizvodnja u Crnoj Gori zanemarljiva. Poskupljenje je izazvalo rat u Ukrajini, zbog kojeg su skočile cijene žitarica, nafte i energenata, ali i zbog velikog poskupljenja stočne hrane prethodne i početkom ove godine.

Direktor i vlasnik cetinjskog Marteksa Dragan Martinović navodi da je uvozno svinjsko meso poskupilo 70 do 80 odsto. Marteks, koji se bavi proizvodnjom suhomesnatih proizvoda, svinjetinu nabavlja iz Njemačke, Holandije i Španije.

- To se reflektovalo i na cijene suhomesnatih proizvoda, koji su poskupili 20 odsto – kazao je Martinović.

On je pojasnio da od domaćih proizvođača svinja ne otkupljuje meso, jer nemaju dovoljne količine.

Naveo je i da su piletinu nabavljali iz Ukrajine, a sad su se okrenuli Brazilu.

- I te cijene su porasle, a skok dolara je uticao da piletina poskupi – rekao je Martinović, koji očekuje stabilizaciju cijena u narednom periodu.

Direktor i vlasnik Mesne industrije ,,Goranović“ Đorđije Goranović navodi da su od početka godine cijene svih vrsta mesa porasle 30 do 60 odsto.

- Mi naše prerađevine od mesa nijesmo još poskupili – rekao je Goranović, koji svježe meso nabavlja u Crnoj Gori, zemljama okruženja i EU.

- Došlo je do poskupljenja svih inputa i na domaćem i međunarodnom tržištu, energenata i ambalaže za pakovanje – ističe Goranović.

Vlasnik i direktor Mesoprometa Hilmija Franca kazao je da su njihove mesne prerađevine poskupile 20 odsto.

- Junetina, teletina i jagnjetina poskupile su prije dva-tri mjeseca 35 odsto i od prije neki dan između pet i deset procenata – rekao je Franca i naglasio da su te vrste mesa u njihovim pogonima i prodavnicama isključivo sa njihovih i farmi kooperanata.

franca

Potvrdio je da je svinjetina iz uvoza poskupila do 60 odsto, ali je komentarisao da je bila mnogo jeftina.

- Svinjsko meso uvozimo najvećim dijelom iz Holandije i Njemačke, jer mi tu proizvodnju skoro da nemamo – rekao je Franca i dodao da je i piletina poskupila između deset i 15 odsto, a u naredne dvije sedmice očekuje se novo poskupljenje do 20 procenata.

- Imamo sopstvenu proizvodnju oko hiljadu i po tona svježe piletine, sa dinamikom povećanja proizvodnje za sezonu i za iduću godinu – rekao je Franca i naveo da je njihov udio u tom tržišnom segmentu 20 do 30 odsto. Kako imaju inkubatorsku stanicu, očekuju uskoro proizvodnju za kompletnu Crnu Goru.

Franca smatra da je do poskupljenja mesa trebalo da dođe još prije godinu i da sada ne bi trebalo da bude većih oscilacija cijena mesa. Poručio je da bi domaća primarna proizvodnja mesa morala radikalno da se poveća.

- Treba dati ljudima stimulcaije po raznim osnovama. Bolje proizvesti kilogram našeg mesa, nego deset kilograma kad uvezemo sa strane – kazao je Franca.

Raste i uvoz i izvoz

Prema podacima Monstata, u prošloj godini smo na uvoz mesa i mesnih prerađevina potrošili 101,63 miliona eura, a od izvoza zaradili 17,5 miliona eura. Uvoz mesa u januaru je bio vrijedan 6,4 miliona i povećan je 10,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a porastao je i izvoz 14,6 odsto na 1,11 miliona eura, piše Pobjeda.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.