Finska najsrećnija država na svijetu, Crna Gora pala na 75. mjesto
Ilustracija

Finska najsrećnija država na svijetu, Crna Gora pala na 75. mjesto

Finska je peti put zauzela mjesto najsrećnije zemlje za život, dok je Crna Gora 75. među 146 rangiranih, navodi se u Izvještaju o svjetskoj sreći (World Happiness Report), publikaciji Mreže rješenja UN za održivi razvoj.

Među deset najsrećnijih zemalja ove godine su Danska, Island, Švajcarska, Holandija, Luksemburg, Švedska, Norveška, Izrael i Novi Zeland.

Izvještaj o sreći u svijetu procjenjuje 146 zemalja i uzimaju se u obzir indikatori kao što su očekivani životni vijek, socijalna podrška, korupcija i drugi.

Od zemalja regiona, najsrećnije mjesto za život je Slovenija, koja se nalazi na 22. mjestu, zatim Srbija na 43, Hrvatska 47, BiH 67, Crna Gora 75, Sjeverna Makedonija 89.

U odnosu na prošlu godinu, od zemalja regiona jedino su BiH i Crna Gora pale za nekoliko mjesta. Slovenija je prema prošlogodišnjem izvještaju bila na 29. mejstu, Srbija 48, Hrvatska 60, BiH na 64, Crna Gora na 70, a Sjeverna Makedonija na 94. mjestu.

Amerika je pala na 16. mjesto sa prošlogodišnjeg 14, Velika Britanija je na 17, u odnosu na prošlogodišnje 18, a Francuska bez promjena na 20. mjestu.

Od zemalja bivšeg Sovjetskog saveza, najbolje pokazatelje imaju Litvanija i Estonija, na 34. i 36. mestu, zatim Moldavija 62, Kirgizija 64, Belorusija 65, Turkmenistan 78, Rusija na 80. u odnosu na prošlogodišnje 60. mjesto, prenose RIA novosti.

Najnesrećnije zemlje, prema mišljenju UN, su Avganistan, koji je na posljednjem mjestu, i Liban.

Prvi svjetski izveštaj o sreći objavljen je 2012. godine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.