Borovinić Bojović: Korona nas je više puta iznenadila, nadamo se da više neće
Jelena Borovinić Bojović

"Ljekari su o kovidu učili u hodu, bez dana odmora"

Borovinić Bojović: Korona nas je više puta iznenadila, nadamo se da više neće

Povodom dvije godine od pojave koronavirusa u Crnoj Gori ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović poručila je da nas je korona više puta iznenadila, nada se da se to više neće dogoditi, ali i poziva na oprez. Ako se nastavi pad u broju zaraženih, kako najavljuje ministarka, i mjere protiv korone će biti ublažene uz oprez i praćenje indikatora i predloga IJZCG.

Ministarka kaže da su medicinari o nepoznatom virusu učili u hodu, bez trenutka odmora.

“Sada sa ove distance sve to izgleda nam jednako snažno kao što nam je izgledalo i u prvim danima”, kazala je Borovinić Bojović, u emisiji “Dobro jutro Crna Goro”.

Ona je navela da se vakcinacijom transmisija virusa smanji, uz one koji su preležali koronu, došlo se dodaje ona, do određeneog stepena kolektivnog imuniteta.

“Sve to je doprinijelo da u posljednim slučajevima imamo blaže simptome, ali takođe i veliki broj zaraženih. Korona nas je više puta iznenadila, svi se nadamo da neće više, međutim treba biti oprezan”, navela je Borovinić Bojović.

Može, kaže, da se desi i još neka mutagena forma koronavirusa. “Ali opet ne očekujemo da će imati onako strašne posljedice koje smo imali do sada, kada je u pitanju Kovid 19”, poručila je ministarka.

Zdravstveni radnicu su, navodi ministarka, radili prekovremeno, vikendima, dopunske smjene.

“Vjerujte niko nije rekao nijednu riječ, omogućili smo da zdravstveni sistem funkcioniše paralelno i u kovid režimu i za ostale pacijente”, navela je Borovinić Bojović.

Ona je građanima poručila da ne treba da se plaše, ali da budu oprezni i da se vakcinišu.

“Svi se nadamo i očekujemo da pandemija sada ulazi u mirnu fazu, ne isključujemo pojavu nekog novog soja, odnosno nove mutagene forme, ali ne očekujemo onakva dešavanja kakva smo imali u prethodne dvije godine”, poručila je Borovinić Bojović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.