59 vozača ne odustaje od zahtjeva za povećanje plata, zaprijetili protestom

Traže uvećanje koeficijenta zarada na 6,98 kao njihovim kolegama

59 vozača ne odustaje od zahtjeva za povećanje plata, zaprijetili protestom

Vozači Zavoda za hitnu medicinsku pomoć njih ukupno 59 zaprijetili su da će organizovati protest ispred Ministarstva zdravlja jer im nijesu uvećani koeficijenti zarada na 6,98 kao njihovim kolegama tehničarima u medicinskim timovima koji pomažu ugroženim pacijentima.

Vozači upozoravaju da neće još dugo čekati ministarstvo da im odgovori na dopise koje su im uputili. Predstavnici zaposlenih ističu da vozači u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć imaju sertifikat Evropske unije da su dio medicinskog tima koje čini još ljekar i medicinski tehničar, čime imaju pravo na istu zaradu. Ističu da im je novim granskim kolektivnim ugovorom uskraćen dio uvećanja plata za težak i odgovoran posao, jer su dobili povećanje samo od 17,5 odsto.

Vozač Zavoda za hitnu pomoć iz Mojkovca Vladan Mrdak kazao je za "Dan" da su on i njegove kolege diskriminisane i da im je program Evropa sad, umjesto povećanja, donio smanjenje plata i koeficijenata.

st ispred Ministarstva zdravlja kako bismo izrazili nezadovoljstvo, ističe Savković

Vozači Zavoda za hitnu medicinsku pomoć njih ukupno 59 zaprijetili su da će organizovati protest ispred Ministarstva zdravlja jer im nijesu uvećani koeficijenti zarada na 6,98 kao njihovim kolegama tehničarima u medicinskim timovima koji pomažu ugroženim pacijentima. Vozači upozoravaju da neće još dugo čekati ministarstvo da im odgovori na dopise koje su im uputili. Predstavnici zaposlenih ističu da vozači u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć imaju sertifikat Evropske unije da su dio medicinskog tima koje čini još ljekar i medicinski tehničar, čime imaju pravo na istu zaradu. Ističu da im je novim granskim kolektivnim ugovorom uskraćen dio uvećanja plata za težak i odgovoran posao, jer su dobili povećanje samo od 17,5 odsto.

Vozač Zavoda za hitnu pomoć iz Mojkovca Vladan Mrdak kazao je za "Dan" da su on i njegove kolege diskriminisane i da im je program Evropa sad, umjesto povećanja, donio smanjenje plata i koeficijenata.

– Mi smo obavili edukaciju u Kolašinu gdje smo dobili sertifikat da smo vozači u medicinskom timu, a imamo situaciju da su nam smanjili koeficijent na 6,05. Do sada smo imali 6,15. Sertfikat su potpisali predstavnici Ministarstva zdravlja i ustanove. Svih 59 vozača Hitne su diskriminisani i ukinuto nam je nešto što smo pošteno zaradili. Radimo složen posao, svakodnevno učestvujemo u spasavanju povrijeđenih iz vozila. Tim prije smo nezadovoljni odnosom Ministarstva zdravlja prema nama i ukoliko predstavnici zaposlenih odluče, podržaćemo protest ispred Ministarstva zdravlja – ističe Mrdak.

Koeficijent ne može preko 6,15

Iz Ministarstva zdravlja navode da su Granskim kolektivnim ugovorom za zdravstvenu djelatnost, od 1.1.2021.godine, VKV radnici, VKV vozači sanitetskih vozila, VKV vozači u timu Hitne medicinske pomoći i VKV vozači za rad na terenu u Institutu za javno zdravlje bili u grupi složenosti poslova šest, sa planiranim koeficijentom 6,15.

– Zbog tehničkog propusta u ugovoru za ovu kategoriju, umjesto 6,15, upisan im je koeficijent 6,05. Taj propust je uočen, pa je ovoj kategoriji bez prestanka isplaćivana zarada po utvrđenom koeficijentu 6,15. Prilikom izrade novog granskog kolektivnog ugovora korišćen je prethodni dokument, sa ovom greškom u kucanju, zbog čega je i došlo do zabune, jer je ostao upisan koeficijent 6,05, umjesto 6,15. Dakle, Ministarstvo zdravlja je odmah preduzelo sve aktivnosti da se ovaj propust ispravi, te u konačnom on nije uticao na visinu isplaćenih zarada zaposlenima iz gore navedenih kategorija ni u jednom trenutku. S obzirom na to da Vladin program "Evropa sad" predviđa povećanje zarada svim zaposlenima u javnom sektoru, i ova kategorija zaposlenih imaće dodatno uvećanu zaradu, po važećem koeficijentu 6,15 – navode iz Ministarstva.

Predsjednik dijela Sindikata Čedomir Savković ističe za "Dan" da će, ukoliko Ministarstvo ne prihvati njihove zahtjeve, organizovati protest u medicinskim odijelima.

– Imamo 59 vozača koji su nezadovoljni odlukom Ministarstva zdravlja da im se ne povećavaju plate. Svi vozači su položili i dobili sertfikat Evropske unije kojim se potvrđuje da su dio tima i da pomažu pacijentima. Imamo saznanja da se već potpisuju aneksi ugovora i povećavaju koeficijenti za tehničare vozače. A to je samo jedan odsto zaposlenih u timu za Hitnu medicinsku pomoć. Ako nam u dogledeno vrijeme ne ponude potpisivanje aneksa ugovor i ako nas ne budu tretirali kao dio tima, bićemo samo vozači reanmobila i nećemo pružati pomoć prilikom nošenja povrijeđenih. Organizovaćemo sastanak svih vozača i vrlo je moguće da svih 59 nas održimo protest ispred Ministasrtva zdravlja kako bismo izrazili nezadovoljstvo. Mi učestvujemo u mnogim radnjama, pomažemo najtežim pacijentima i povrijeđenima iz nezgoda. Vozači su ogorčeni na Ministarstvo zdravlja, odakle nam nijesu ništa konkretno odgovorili. Nama su koeficijenti 6,05, smanjeni su sa 6,15. Ne priznajemo obrazloženje da je došlo do greške u obračunu. Tražimo da nam koeficijenti budu uvećani na 6,98 – izričit je Savković.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.