Jahta

Jahta "My Solaris" napustila Bokokotorski zaliv

Super jahta "My Solaris" danas oko 17 sati napustila je Bokokotorski zaliv. Mediji su danima prenosili kako je riječ o jahti uvlasništvu oligarha Romana Abramoviča, koji je na list ibiznismena pod sankcijama Velike Britanije.

Inspektor sigurnosti plovidbe Željko Lompar pak kaže da informacije kojima on raspolaže ukazuju na činjenicu da se plovilo apsolutno ne nalazi u vlasništvu Abramoviča, te da informacije koje su prethodnih dana kružile kako crnogorskim, tako i regionalnim medijima, nijesu tačne.

Kako je pojasnio za Antenu M, jahta plovi pod zastavom Bermuda, prekomorske teritorije Ujedinjenog Kraljevstva u sjevernom atlantskom okeanu.

Lompar pojašnjava i da Lučka kapetanija nije imala nikakvu zakonsku osnovu, ali ni potrebu da jahtu zadrži u našem moru.

Prema njegovim saznanjima, ni među posadom nema državljana Ruske Federacije, ali je dodao da su sedam od 47 članova posade Ukrajinci.

Upitan da pojasni razlog njenog zadržavanja u našim vodama, Lompar je pojasnio da se jahta usidrila u Tivtu kako bi pribavila gorivo za nastavak svoje plovidbe, međutim, zbog zastoja u novčanoj transakciji, nije mogla da napusti Tivatski zaliv.

Kako tvrdi, ukoliko je jahta isplovila, onda su izmireni svi troškovi, gorivo pribavljeno, a jahta nastavlja planirani put.

Antena M je kontaktirala i direktoricu Uprave pomorske sigurnosti Ivanu Martinić, koja je pojasnila da ne raspolaže informacijom o tome da li jahta pripada Abramoviču ili ne, s obzirom na to da zakonski propisi naše zemlje ne obavezuju posadu nijedne jahte da prilikom ulaska ili izlaska iz zemlje prijave u čijem je vlasništvu, što ne važi za brodove.

Kako je navela, informacijom čija je jahta može raspolagati Lučka kapetanija, inspektor sigurnosti plovidbe ili policija.

Ministarstvo vanjskih poslova je ranije za RTCG saopštilo da jahta zvanično ne pripada Romanu Abramoviču.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.