Pariz demantovao Putina: Lažne optužbe Rusije o kršenju humanitarnog prava
Ilustracija

Pariz demantovao Putina: Lažne optužbe Rusije o kršenju humanitarnog prava

Optužbe ruskog predsjednika Vladimira Putina za ukrajinsko "flagrantno kršenje humanitarnog prava su laži", saopštila je Jelisejska palata, posle telefonskog razgovora Putina sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom i njemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Razgovor od 75 minuta trojice zvaničnika održan je na zahtjev Pariza i Berlina, koji su zatražili trenutni prekid vatre i diplomatsko rješenje ukrajinske krize.

Makron i Šolc su prije razgovora sa Putinom imali razgovor sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, koji ih je zamolio da intervenišu kod Putina i zatraže prekid vatre, dok Rusija steže obruč oko Kijeva i nastavlja da bombarduje druge ukrajinske gradove.

Zelenski je takođe zatražio od Makrona i Šolca da mu pomognu u oslobađanju gradonačelnika ukrajinskog grada Melitopolja, kojeg su, prema navodima Kijeva, oteli Rusi.

Jelisejska palata je ocijenila da je Putin "izrekao laži pominjući ukrajinsko 'flagrantno kršenje' ljudskih prava". Ruski predsjednik je rekao da ukrajinska vojska koristi civile kao živi štit.

Makron je odgovorio da "zloupotrebe ruske vojske moraju da prestanu", da su kršenja medjunarodnog prava predmet istrage i dodao da su ta kršenja označena kao ratni zločini.

Francuski predsjednik je dodao da je odlučan da iskoristi sve diplomatske resurse za razgovore sa Putinom.

Rusija je 24. februara počela invaziju na Ukrajinu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.