Privremeno isključiti Srbiju iz procesa pridruživanja zbog Rusije
Evropski parlament

Devet poslanika Evropskog parlamenta pisalo Borelju i Fon Der Lajen

Privremeno isključiti Srbiju iz procesa pridruživanja zbog Rusije

Devet evropskih poslanika iz političke grupe "Obnovimo Evropu" (Renew) zatražilo je od EK da pozove Srbiju da se pridruži stavu EU o Rusiji u svijetlu agresije na Ukrajinu i da privremeno zamrzne pristupne pregovore Srbije sa EU i prekine finansijsku podršku ako ignoriše poziv.

"S obzirom na nedavne događaje u vezi agresije Rusije na Ukrajinu, duboko smo zabrinuti zbog situacije na Zapadnom Balkanu, a posebno zbog očiglednog nepoštovanja obaveza Srbije kao zemlje kandidata za članstvo u EU", naveli su poslanici Evropskog parlamenta u pismu predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lejen i potpredsjedniku Žozepu Borelu, prenijela je Hina.

U pismu sa prvopotpisanim poslanikom Evropskog parlamenta iz Slovenije Klemenom Grošeljem navodi se da Srbija u ovom trenutku treba jasno da se opredijeli prema ratu u Ukrajini.

Poslanici Evropskog parlamenta u svom pozivu ističu da je Srbija, kao kandidat za članstvo, odbila da uvede sankcije Rusiji kao odgovor na agresiju, što je u suprotnosti sa odlukama članica, ali i kandidata u procesu pridruživanja, prenijeli su danas slovenački mediji.

Prema njihovim riječima, Srbija godinama zadržava "dvosmislen" stav o svojim stvarnim namerama u pogledu poštovanja obaveza preuzetih u procesu pristupanja EU, a posljednjih godina jača saradnju sa Putinovim režimom, posebno u oblasti energetike i vojne, tehničke saradnje a slično je i sa odnosima Srbije sa Lukašenkovim režimom u Bjelorusiji, od koje je Beograd takođe dobijao "velikodušne donacije ubojitog oružja".

Srbija je slobodna da odluči u kom pravcu želi da ide, ali ne može i dalje da se smatra sagovornikom od povjerenja i ne može da nastavi da dobija pretpristupnu finansijsku pomoć dok ne odluči, navodi se u pismu upućenom Fon der Lajen i Borelu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.