Miljana Vukotić Jelušić, Foto: PR Centar

Vukotić Jelušić saopštila

"Izvjesno da će u Tivtu doći do raspuštanja skupštine"

Izvjesno je da će u Tivtu biti raspuštena skupština i imenovan Odbor povjerenika, dok je Skupštini opštine Budva Vlada dala upozorenje da u roku od 10 dana održi sjednicu. Ukoliko se to ne desi, Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija predložiće Vladi raspuštanje i tog lokalnog parlamenta.

To je, u razgovoru za PR Centar, kazala v.d direktorice Direktorata za efikasnu implementaciju dobre javne uprave u Ministarstvu javne uprave, digitalnog društva i medija, Milijana Vukotić Jelušić, pojašnjavajući da je rok za održavanje sjednice lokalnog parlamenta u Tivtu, nakon upozorenja Vlade Crne Gore, istekao 3. marta.

“Zvanično smo dobili obavještenje od Skupštine opštine (SO) Tivat da sjednica zakazana za 2. mart nije održana zbog nedostatka kvoruma. Tada se stekao uslov da Ministarstvo podnese Vladi predlog odluke za raspuštanje skupštine. Očekujemo da će Vlada sljedećeg četvrtka da usvoji odluku o raspuštanju skupštine. Usvajanjem te odluke, ujedno će biti imenovan Odbor povjernika”, rekla je Vukotić Jelušić.

Objasnila je da je formiranje Odbora povjerenika u ovom slučaju vanredno sredstvo, koje će imati funkciju skupštine i obavljanja svih njenih nadležnosti, zbog toga što Zakon o lokalnoj samoupravi nije decidno predvidio ograničenja u odlučivanju ili funkcionisanju Odbora od raspuštanja do konstituisanja nove skupštine.

“Sljedećeg dana od dana objave odluke o raspuštanju u Službenom listu Crne Gore, predsjednik države ima obavezu da raspiše lokalne izbore u Tivtu. Ti izbori moraju biti održani u periodu od 60 do 100 dana od dana raspisivanja, a sve u skladu sa Zakonom o izboru odbornika i poslanika”, objasnila je Vukotić Jelušić.

Navela je da je u Tivtu posljednja sjednica lokalnog parlamenta održana 30. juna, a u Budvi 29. jula prošle godine.

Vukotić Jelušić je pojasnila da je u slučaju opštine Budva, rok od šest mjeseci istekao 29. januara, a da je Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija vršilo redovan, a u slučaju te opštine i vanredan upravni nadzor.

“Tako smo i prije isteka roka od šest mjeseci podsjetili da se približava istek roka i preporučili da se sjednica održi do 29. januara. To se nije desilo i mi smo prema Vladi uputili predlog o davanju upozorenja, što Vlada tada nije prihvatila, već je sugerisala ponovno obraćanje Opštini Budva u vidu preporuke zbog čega smo preporučili novi rok za održavanje sjednice do 25. februara. Nakon što je i taj rok istekao, prošlog petka smo za Vladu kandidovali predlog odluke o upozorenju SO Budva da održi sjednicu u roku od 15 dana. Takvu odluku Vlada je donijela na sjednici održanoj 3. Marta, s tim što je dat rok od 10 dana, kao i u slučaju Opštine Tivat” kazala je Vukotić Jelušić.

Objasnila je da se prinudna uprava uvodi kada skupština opštine ne izvršava svoje zakonom predviđenje obaveze i nadležnosti.

“Ministarstvo je djelovalo preporukama jer je to bolji, efikasniji, ekonomičniji način da se na lokalnom nivou postigne konsenzus, da se prevaziđu političke krize, blokade u radu lokalnih parlamenata. Novi izborni proces traje i košta građane. Vjerovali smo da može doći do dogovora, ali kada je to prestalo da bude racionalno išli smo prema Vladi sa predlogom odluke za upozorenje”, kazala je Jelušić.

Prema njenim riječima, situacije u Budvi i Tivtu nisu neočekivane, jer je u Crnoj Gori dugo postojalo formiranje stabilnih, skoro pa apsolutnih vlasti i na lokalnom i na državnom nivou.

“Ovo je momenat kada se u većini opština formira tijesna većina, koja podrazumijeva drugu političku kulturu. Nadam se da će partije to uskoro shvatiti, da će ovakvih situacija biti manje i da će one biti opomena političkim akterima da promijene retoriku, ponašanje i djelovanje prilagode aktuelnim okolnostima i probaju da nađu kompromis”, poručila je Vukotić Jelušić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.