Nemedicinskom kadru nije povećana plata, traže izmjenu Granskog kolektivnog ugovora
Ilustracija

Nemedicinskom kadru nije povećana plata, traže izmjenu Granskog kolektivnog ugovora

Ljekarima su plate na osnovu koeficijenata povećane do 25 odsto, srednjem medicinskom kadru 12,5 odsto, a nemedicinskom nula – što je užasan propust, namjeran ili zlonamjeran, kazali su Pobjedi iz Sindikata zaposlenih u zdravstvu.

Predsjednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu Nebojša Radonjić objasnio je Pobjedi da se propust odnosi na to što je, mimo obećanja i dogovora sa njima, Vlada povećala koeficijente ljekarima, pa umjesto najavljenog linearnog povećanja od 12,5 odsto svim medicinskim radnicima pojedini ljekari imaju duplo više od dogovorenog.

Nemilosrdno je, kaže Radonjić, to da nije prihvaćeno povećanje od devet odsto svima i da su rekli da nema novca za nemedicinski kadar, a krijući od sindikata povećavaju plate ljekarima.

"Pada u vodu njihova priča da nije bilo para..." kaže Radonjić i dodaje da će se sada raditi izmjene Granskog kolektivnog ugovora gdje će tražiti povećanje zarada za nemedicinski kadar od 12,5 odsto.

Povećanje medicinskom kadru od 25 i 12,5 odsto je samo na osnovu koeficijenata definisanih Granskim kolektivnim ugovorom, a uključujući set zakona u programu ,,Evropa sad“, pojedinim ljekarima je plata veća i do 40 odsto.

Zbog ove, kako im je iz Ministarstva zdravlja objašnjeno ,,greške“, sada će Sindikat zaposlenih u zdravstvu uraditi hitnu ispravku Granskog kolektivnog ugovora i povećanje koeficijenata i nemedicinskom kadru za 12,5 odsto.

U ovom momentu je, kako naglašava Radonjić, ispalo da je ,,Vlada trgovac na pijaci, koja vam je uvalila trule kruške na dnu kese“.

"Kada smo vidjeli šta su nam podmetnuli, odmah smo kontaktirali Ministarstvo koje se nije oglašavalo na naše pozive. Ovo je prevara i manipulacija", kaže Radonjić.

Sastanak sa predstavnicima Ministarstva je zakazan za srijedu.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović je nekoliko puta, nakon najava povećanja plata medicinskom osoblju, mimo programa ,,Evropa sad“, govorila da za nemedicinski kadar nema novca. Istovremeno je mimo dogovora povećala za duplo procenat ljekarima.

Sindikat je prije potpisivanja Granskog kolektivnog ugovora tražio da se svima poveća zarada za devet odsto i nemedicinskom i medicinskom kadru. Tada mu je od strane Ministarstva zdravlja odgovoreno da novca za nemedicinski kadar nema.

Na sastanku krajem prošle godine, ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović i predstavnici Ministarstva finansija su dogovorii da će doći do povećanja koeficijenata za zdravstvene radnike za 12,5 odsto plus zagarantovih 17 odsto kroz program ,,Evropa sad“, što će biti verifikovano granskim kolektivnim ugovorom.

"Međutim, oni nam daju na potpis Granski kolektivni ugovor u koji su bez našeg znanja ubacili povećanje koeficijenata za doktore do 25 odsto. Dobili smo poziv 29. decembra da sjutradan ja i predsjednica drugog reprezentativnog sindikata Ljiljana Krivokapić dođemo na potpisivanje ugovora za 8.000 zdravstvenih radnika. Ako ne vjerujete svojoj Vladi i svom ministarstvu, kome ćete da vjerujete",ističe Radonjić.

Tek kasnije Sindikalna organizacija KCCG je otkrila nejednako povećanje.

"Svaki sindikat svijeta kada mu se ponudi 12,5 odsto bio bi lud da ne prihvati. I onda bi kasnije nastavili borbu za nemedicinski kadar jer je u proceduri potpisivanje kolektivng ugovora sa upravom KCCG", tvrdi Radonjić.

Kada su sindikalci konačno došli u kontakt sa Ministarstvom, dobili su odgovor da im je Ministarstvo finansija dostavilo koeficijente za ljekare koje su oni stavili u Granski kolektivni ugovor.

"Neposredno prije toga, Skupština izglasava povećanje plata ljekarima izdvajajući ih iz Granskog kolektivnog ugovora i premještajući ih u sektor zarada u javnom sektoru. I njima se od 1. jula koeficijenti povećavaju ogromno, a u isto vrijeme pošto nijesu vjerovali da će to proći na Skupštini, oni su to povećali i u Granskom, da se ne bi slučajno desilo da ostanu bez povećanja", tvrdi Radonić smatrajući da se nijesu sjetili da izbrišu iz Granskog.

Napominje da se Samostalni sindikat zdravstva na čelu sa Ljiljanom Krivokapić slaže sa tim da oni predlože izmjene, a da ljekarima ostane izglasano povećanje. 

Ranije bili jednaki

Prethodno su, u starim granskim kolektivnim ugovorima, na primjer poslovi diplomiranih socijalnih radnika, psihologa, logopeda, defektologa, zdravstvenih radnika, ekonomista, pravnika, inženjera, sociologa, pedagoga, dijetetičara, zaštitnika prava pacijenata, poslova u IJZCG-u – poslovi inžinjera, medicinsko-laboratorijske dijagnostike i poslovi zdravstvenih radnika sa završenim master studijama, specijalista strukovnih nauka... svi bili vezani u jednu grupu sa istim koeficijentom.

Međutim, zdravstveni radnici su svi zaposleni u zdravstvu, a ovakvim granskim kolektivnim ugovorom je to razdvojeno prvi put i napravljeno da su zdravstveni radnici samo medicinski kadar.

 

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.