Turske pide - preukusno jelo sa različitim punjenjem
Ilustracija

Turske pide - preukusno jelo sa različitim punjenjem

Pide su tradicionalno tursko jelo, koje se pravi sa različitim vrstama punjenja.

Tijesto je izvanredno mekano, punjenje po osnovnom receptu je samo od sira ili dinstanog povrća i mesa, a mi vam predlažemo verziju sa ćuretinom i provrćem.

Sastojci:

Za tijesto:

600 g glatkog brašna
1 kesica suvog kvasca
1 kašičica šećera
2 kašičice soli
1 jaje
150 ml biljnog ulja
1,5 dl mlake vode
2 dl mlakog mlijeka

Za punjenje:

500 g mljevene ćuretine
500 g sjeckanog paradajza ili pelata
2 šargarepe
2 crvena luka
2 čena bijelog luka
1 mala konzerva kukuruza
so, maslinovo ulje
1 kašičica papra

Ostalo:

oko 150 g sira (gouda i sl.)
1 žumance
2 kašike jogurta
susam

Priprema:

Pomiješajte kvasac, šećer i mlijeko, pa postupno dodajte ostale sastojke za tijesto. Oblikujte mekano tijesto, pokrijte i ostavite na toplom 20-ak minuta. Izvadite tijesto na blago pobrašnjenu podlogu i mijesite nekoliko minuta, dok ne dobijete glatku kuglu. Pokrijte i ostavite na toplom oko 1 sat.

Pripremite fil za punjenje. Na ulju dinstajte sitno nasjeckani crveni luk dok ne omekša, zatim dodajte nasjeckanu šargarepu i nastavite da dinstate još 5 minuta. Dodajte sitno nasjeckani bijeli luk i meso, pa dinstajte dok meso ne promijeni boju. Začinite, zalijte sjeckanim paradajzom i kuvajte na laganoj vatri dok se sos lijepo ne zgusne (oko sat vremena). Tijesto nakon sat vremena podijelite na 8 kuglica, koje treba da pokrijete i ostavite dizati oko 20 minuta. Razvaljajte tanko u ovalni oblik, punite (ostavite krajeve prazne), pospite kukuruzom i komadićima sira. Oblikujte u lađice i dobro zatvorite krajeve. Ostavite da se dižu 15-ak minuta, pa premažite smjesom od žumanaca i jogurta. Pospite susamom. Pecite na 225 stepeni, 17-20 minuta, zavisno od jačine rerne.

Vijesti

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.