Trenutak koji bi mogao promijeniti svijet: Putin naredio pripravnost nuklearnog oružja
Valerij Gerasimov i Sergej Šojgu, Foto: Sputnjik

Trenutak koji bi mogao promijeniti svijet: Putin naredio pripravnost nuklearnog oružja

Odluka predsjednika Rusije Vladimira Putina da stavi snage nuklearnog odvraćanja u stanje visoke pripravnosti šokiralo je čak i njegove vjerne generalne, pa i samog ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua.

Naime, kada je Putin saopštio generalu Valeriju Gerasimovu i ministru odbrane svoju odluku na licima predstavnika vojske jasno se vidjela uznemirenost.

Inače, kao razlog za ovakvu odluku Putin je naveo "agresivne izjave NATO zemalja“. Visoki zvaničnik američke odbrane rekao je sinoć da Putinov korak "potencijalno stavlja u igru snage koje bi, ako dođe do pogrešne procjene, mogle učiniti stvari mnogo, mnogo opasnijim“.

S obzirom na to da Rusija ima najveće zalihe nuklearnog oružja na svijetu, ovakva odluka uznemirila je pripadnike međunarodne zajednice.

Visoki zvaničnik Bijele kuće u saopštenju za javnost opisao je Putinov potez kao "još jedan eskalacioni i potpuno nepotreban korak“.

Sa druge strane, Maks Bergman, bivši zvaničnik Stejt departmenta, ocijenio je ovaj korak kao predvidljiv, ali i istakao da je to opasno zveckanje oružjem.

"Stvari bi mogle izmaći kontroli“, upozorio je Bergman.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.