Dok svijet prati ratno stanje u Ukrajini, Sjeverna Koreja ispalila novu balističku raketu
Foto: Reuters

Dok svijet prati ratno stanje u Ukrajini, Sjeverna Koreja ispalila novu balističku raketu

Sjeverna Koreja ispalila je balističku raketu, osmu ove godine, posle mjesec dana pauze za vrijeme Zimskih olimpijskih igara u Pekingu i u trenutku kada je međunarodna pažnja usmjerena na Ukrajinu.

Južnokorejska vojska saopštila je da su detektovali balističku raketu ispaljenu u pravcu Istočnog mora (Japanskog mora). Projektil je ispaljen oko ponoći u subotu iz Sunana, u okolini Pjongjanga, i prešao je oko 300 kilometara na maksimalnoj visini od 620 kilometara, navela je vojska.

Južnokorejsko predsjedništvo izrazilo je "duboku zabrinutost“ zbog tog lansiranja, koje se događa u vrijeme kada, kako je navedeno, "svijet pokušava da zaustavi rat u Ukrajini“.

U januaru je Sjeverna Koreja izvela sedam raketnih proba, što je njen rekord za jedan mjesec, uključujući i probu svoje najmoćnije rakete od 2017. godine, dok su pregovori o denuklearizaciji zemlje sa SAD na mrtvoj tački.

Sjevernokorejske vlasti su takođe upozorile da bi mogle da odustanu od svog samonametnutog moratorijuma na probe interkontinentalnih balističkih raketa (ICBM) i nuklearne probe.

Sjeverna Koreja se uzdržavala od sprovođena proba naoružanja za vrijeme Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, moguće iz poštovanja prema svom kineskom susjedu i savezniku. Međutim, u vrijeme kada je pažnja međunarodne zajednice usmjerena na rat u Ukrajini, mnogi analitičari su očekivali da će Pjongjang to iskoristiti da nastavi sa raketnim probama.

Nova demonstracija sile Pjongjanga događa se u vrijeme kada se Južna Koreja sprema da izabere svog novog predsjednika na izborima 9. marta.

Odlazeći južnokorejski predsednik Mun Džae-in upozorio je više puta da Korejskom poluostrvu prijeti u svakom trenutku da ponovo zapadne u krizu u kojoj je bila pre pet godina ako Pjongjang nastavi ispaljivanje svojih interkontinentalnih raketa, i svoje nuklearne probe.

Analitičari smatraju da bi Pjongjang mogao da iskoristi najvažniji datum svog političkog kalendara, 15. april, da izvede neku veliku probu naoružanja. Na taj datum je godišnjica (110. ove godine) rođenja Kim Il Sunga, osnivača Sjeverne Koreje i dede sadašnjeg vođe Kim Džong Una.

Skoriji satelitski snimci nagoveštavaju da se sjevernokorejski režim sprema za veliku vojnu paradu da prikaže svoje oružje za tu priliku.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.