Mitropolit Joanikije: Mitropolit Onufrije na raspeću
Foto: RTCG

Mitropolit Joanikije: Mitropolit Onufrije na raspeću

U Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici održana je liturgija povodom praznika Svetog Simeona Mirotočivog, nakon čega je uslijedila litija ulicama Podgorice.

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije je, u govoru nakon liturgije koju je služio, kazao da je mitropolit kijevski i cijele Ukrajine Onufrije ovih dana "na velikom raspeću".

“Kako je to bilo prije dvije godine kada smo bili izloženi velikoj nepravdi kada su ovu svetosimeonovsku lituju predvodili blaženopočivši mitropolit Amfilohije i mitropolit kijevski i cijele Ukrajine Onufrije koji je danas na velikom raspeću i molimo se bogu kako je on nas osnaživao svojom ljubavlju da i njega Bog ukrijepi sačuva jedinstvo svoga naroda i kanonsko jedinstvo Ukrajinske pravoslavne crkve, u zajednici sa svim svetim Božijim crkvama", kazao je Joanikije.

Liturgiji u Hramu prisustvovali su lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, poslanik DF-a Jovan Vučurović, predsjednik Demokrata Aleksa Bečić, kao i poslanici Boris Bogdanović i Momo Koprivica, ministri Ratko Mitrović i Aleksandar Stijović.

Na liturgiji su bili i predsjednici opština Nikšić, Budva, Herceg Novog i Tivat - Marko Kovačević, Marko Carević, Stevan Katić i Željko Komnenović.

Na litiji se čula pjesma "Veseli se srpski rode"

Tokom litije danas u Podgorici zapjevalo se i "Veseli se, srpski rode", koja je i nezvanična himna litijskih pohoda. U jednom trenutku mogli su se vidjeti i stanari obližnje zgrade koji su postavili crnogorske zastave na balkonima. Vjernici su ih pozdravili pjesmom i aplauzima.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.